Маските от днес вече не са задължителни

Маските от днес вече не са задължителни

От 1 април отпада извънредната епидемична обстановка

След близо 2 години, от днес април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

"Решението е на Министерския съвет, което беше сформирано в резултат на едномесечни дискусии. Това означава, че отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, с които някои от нас свикнаха да живеят“, посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагорпиятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Главният държавен здравен инспектор   Ангел Кунчев изрази различно мнение и обясни, че след отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчително ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: