ОПЕК+ стигна до консенсус за производството на петрол

ОПЕК+ стигна до консенсус за производството на петрол

Саудитска Арабия и Русия вече са се споразумели да запазят производството на настоящите нива и през февруари


Саудитска Арабия обяви голямо свиване на добива си за февруари и март, понасяйки по-голяма част от товара на съкращенията на ОПЕК+, докато повечето членове на картела се съгласиха да поддържат нивата непроменени, а някои дори да ще увеличат добива си, предава Bloomberg. 

Саудитска Арабия ще съкрати допълнително добива си с 1 милион барела на ден, заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман. Това ще компенсира повече от 75 000 барела дневно увеличение на Русия и Казахстан през всеки един от тези месеци. Останалата част от петролния картел ще поддържа нивата на добив непроменени. Така двете страни получават поне част от това, което са искали - допълнителната ценова подкрепа, желана от Рияд, и тласък на производството, за който Москва настояваше.

Страните членки на ОПЕК и нейните партньори проведоха виртуална среща в понеделник, за да преразгледат глобалното търсене на петрол и производствената си стратегия. Миналия месец те се споразумяха за увеличаване на производството с 500 хиляди барела на ден. Настоящото споразумение беше постигнато след двудневни преговори.

Русия първоначално се противопостави на увеличаване на настоящите съкращения заради опасения, че американските производители ще запълнят недостига при ръст на търсенето и ще получат пазарен дял. Според Москва търсенето на петрол ще се възстановява на фона на програмите за ваксинации в световен мащаб, твърдят делегати. Саудитска Арабия и по-голямата част от останалите производители настоват за увеличаване на настоящите съкращения, разтревожени от възможността за затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса на фона на нарастващия брой на новозаразени и бавното разпространение на ваксините. 

Фактическите лидери на алианса имат различни приоритети, като Саудитска Арабия предпочита да жертва обема в замяна на по-високи цени, докато Русия иска да увеличи производството, преди конкурентните доставчици да запълнят разликата 

Руският вицепремиер Александър Новак приветства хода на Саудитска Арабия, като заяви пред репортери, че „това е страхотен подарък за Нова година за цялата петролна индустрия“. Това е особено сладък подарък и за американската шистова индустрия, коментира анализаторът на RBC Хелима Крофт. 

Споразумението предполага, че глобалното предлагане на черно злато ще бъде далеч по-редуцирано, отколкото трейдърите очакваха преди срещата, коментират от Bloomberg. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: