В Китай поникнаха оризови зърна, пътували до Луната и обратно

В Китай поникнаха оризови зърна, пътували до Луната и обратно

За последните 44 години това е първата успешна мисия с кацане на лунната повърхност и връщане на капсулата на Земята

Автоматичната междупланетна станция "Чане-5" стана първият китайски космически апарат, който достигна до Луната и успешно се завърна на планетата ни. Мисията стартира през ноември 2020 г., а възвръщаемата капсула с взети от лунната повърхност проби кацна на Земята през декември. 

Една от целите на експедицията бе провеждане на експеримент по селекция на селскостопански растения в Космоса. На борда на "Чане-5" се намираха 40 грама семена от ориз.  В наземна лаборатория някои от семената поникнаха, съобщава China Daily.

Уточнява се, че "лунните" семена са били предадени на научно-изследователския център при Южнокитайския селскостопански университет. И някои от тези семена успешно са покълнали. 

Резултатите от това проучване ще помогнат да се изясни влиянието на космическите условия върху селскостопанските култури, а също така да се създаде сорт ориз с уникални качества

За последните 44 години Китай е първата страна, реализирала проект за пренасяне на геоложки образци от лунната повърхност и третата след САЩ и бившия Съветски съюз, която успя да осъществи такава мисия.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: