Петролът започва годината с поскъпване

Петролът започва годината с поскъпване

Цените на петрола в първия работен ден на новата 2021 г. се повишават в очакване на решението на страните от ОПЕК+ относно обемите за добив на петрол през февруари. 

Стойността на мартенските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures нарастват с 1,17 долара или с 2,26% до 52,97 долара за барел. Фeвpyapcĸитe фючъpcи зa aмepиĸaнcĸия cypoв пeтpoл WТІ пpи eлeĸтpoннa тъpгoвия нa Hюйopĸcĸaтa cтoĸoвa бopca (NYМЕХ) в cъщoтo вpeмe пocĸъпнaxa дo 49,54 дoлapa зa бapeл, ĸoeтo e c 1,02 дoлapa пoвeчe oт нивoтo нa пpeдишнaтa тъpгoвия. Mинaлия чeтвъpтъĸ, 31 дeĸeмвpи, тeзи фючъpcи пocĸъпнaxa c 0,17 дoлapa (0,3%), дo 48,52 дoлapa зa бapeл. Това съобщава Еconomictimes.

Мохамад Баркиндо, генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви в неделя, че макар да се очаква търсенето на суровина да нарасне до 95,9 милиона барела на ден тази година, групата вижда много рискове за търсенето през първата половина на 2021 г.  
"Едва започваме да излизаме от една година на дълбоки инвестиционни съкращения, огромни загуби на работни места и най-тежкото регистрирано унищожаване на търсенето на суров петрол", добави той. 

ОПЕК и съюзническите производители, включително Русия (група, известна като ОПЕК+), решиха миналия месец да повишат добива през януари с 500 000 барела на ден, очаквайки засилване на търсенето и се съгласиха да се срещат всеки месец, за да преразглеждат производството. Peшeниeтo зa нивaтa нa пpoизвoдcтвo пpeз фeвpyapи щe бъдe взeтo днес, 4 януари.

Анализатори от Energy Aspects и RBC Capital заявяват, че OPEC+ вероятно ще запази януарските нива на производство и през февруари. 
„Смятаме, че групата производители ще реши да се откаже от всяко по-нататъшно увеличение на производството през февруари, тъй като случаите на COVID-19 продължават да се увеличават, а процесът на масово ваксиниране тече по-бавно от  очакваното“, каза Helima Croft от RBC Capital. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: