Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

Експерти  на Световната здравна организация  (СЗО) заявиха, че в крайна сметка коронавирусът вероятно ще стане ендемичен, т.е. ще бъде характерен само за определени области и човечеството ще се научи да живее близо до него.

Франция ще мобилизира 100 хиляди полицаи и жандармеристи в навечерието на Нова година, за да следят спазването на комендантския час и да не позволяват струпването на хора на открито, предаде Би Би Си. Обмисля се също така спиране на обществения транспорт в цялата страна.

Според Associated Press китайските власти отпускат „стотици хиляди долари“ за изследвания на произхода на коронавируса, но публикуването им е възможно само с разрешение на специална правителствена група „по пряка заповед на китайския президент Си Дзинпин“.

Гърция спира ваксинирането срещу коронавирус за държавни чиновници заради негативни реакции в медиите, в които някои министри бяха обвинени, че бързат да се ваксинират преди лекарите.  

Китайските власти съобщиха, че в самото начало заразените с новия коронавирус в Ухан може да са били 10 пъти повече от съобщеното. Твърди се, че усилията за проследяване на произхода на вируса може да отнемат години.

Великобритания, която първа в света започна масова ваксинация срещу COVID-19 и вече има две одобрени ваксини за употреба, реши да смени подхода си. Новият курс е максимум хора да получат поне по една доза ваксина, преди да се пристъпи към поставяне на втората доза, съобщи "Гардиън".

У нас

Регистрираните нови случаи на коронавирус у нас са 1 729, според информация на Единния информационен портал. Така общият брой на заразените става 201 220. Данните показват, че у нас засега са ваксинирани общо 4 608 души, 714 са регистрираните вчера, като най-много са във Велико Търново – 90 души, в Русе – 70 и в София – 63.

В края на 2020 г. България остава на второ място по смъртност от COVID-19 в ЕС с 21.9 смъртни случая на 100 000 души за последните 14 дни, изпреварвана само от Хърватия (26.96), показват данните на Европейския център по превенция и контрол на заболяванията. 

Над 70 лаборатории са обявили дежурства в поне един от предстоящите три почивни дни, когато ще могат да се правят PCR тестове, показва списък, публикуван от министерството на здравеопазването. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: