Германия не възнамерява да отстъпи в спора за „Северен поток 2"

Германия не възнамерява да отстъпи в спора за „Северен поток 2"

Берлин не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода „Северен поток 2". Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от ДПА и БТА. 

„Не бива да ни се говори за европейски суверенитет, щом под това се подразбира, че занапред трябва да правим всичко така, както иска Вашингтон", каза той във връзка с предстоящото встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари. 

Берлин търси нов старт в отношенията с Вашингтон, след като те се влошиха при сегашния президент Доналд Тръмп. Разногласията по някои спорни точки обаче ще продължат, изтъкна Маас. „Федералното правителство няма да промени позицията си за „Северен поток 2", подчерта той, но добави: „Важното е, че сме единни по централните стратегически и геополитически въпроси - ние сме на една и съща страна на игралното поле." 

Не се очаква политиката на САЩ спрямо Германия и газопровода да се промени с встъпването в длъжност на Байдън - новоизбраният президент отхвърля проекта също като Тръмп, коментира ДПА. САЩ осъдиха „Северен поток 2", който според тях застрашава сигурността на съюзниците от НАТО в Европейския съюз, като увеличава зависимостта от Русия, и дори заплашиха с нови санкции.  

В момента в изключителната икономическа зона на Германия работи корабът „Фортуна" и се очаква до края на годината да довърши работата в този участък. „Газпром" е посочил, че същият плавателен съд ще започне работата и в датския участък, но дейността му ще бъде подпомогната и от други кораби. 

Русия поднови строителството на „Северен поток 2" преди седмица. Очакванията са, че на 15 януари 2021 г. ще започне работата и в последния, датски участък от газопровода. До момента са положени около 90% от тръбите, като сухоземните съоръжения са напълно готови. 

Наложените и планираните от САЩ санкции усложняват работата по газопровода, каза в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по повод скорошна публикация в Reuters за още евентуални ограничения, които ще спрат работата по проекта. Според Песков обаче финализирането на „Северен поток 2" е в интерес на европейските потребители и затова той ще бъде реализиран. 

Неотдавна бе съобщено, че газопроводът е 94% готов. Привърженици на проекта обвиняват САЩ, че просто искат да могат да продават по-добре собствения си газ в Европа, отбелязва ДПА.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: