Какви ще са последствията за Германия при отказ от „Северен поток 2"?

Какви ще са последствията за Германия при отказ от „Северен поток 2"? Снимка: https://pixabay.com

„За Германия прекратяване строителството на проекта „Северен поток 2" ще бъде изстрел в собствените крака", заяви германският икономист Габриел Фелбермайр в интервю за Der Spiegel.

Според експерта такива големи държави като Русия или Китай по принцип не са удобна цел за санкции. Той отбеляза, че санкциите са ефективни само тогава, когато са подкрепени от значителен брой страни и засягат обширни сфери на икономиката.

 

„В случая със „Северен поток 2", ако санкциите са частични, то те ще са неефективни. При това те ще донесат значителни разходи за страната, която ги въвежда, и ще бъдат „изстрел в собствените крака", отбелязва Фелбермайр. „Спирането от страна на Германия на строителството на „Северен поток 2" не е ефективен инструмент за влияние върху Русия", предава RT.

 

„Не става въпрос само за финансовите загуби от проекта. „Северен поток 2" трябва да подобри енергийната сигурност на Германия. Планирано е газът да се използва като мост за преминаване към възобновяеми енергийни източници. По този начин в дадената ситуация Германия може да понесе стратегически загуби. Като цяло спирането на строителството е свързано с огромни разходи заради неясни цели", каза Фелбермайр.

 

Експертът отбеляза, че Германия трябва да покаже, че поведението на Русия не я устройва. Според икономиста Берлин няма чак толкова действени механизми за влияние върху Москва. Като един от вариантите Фелбермайр предлага да се въведат персонални санкции и замразяване на активите.

 

По-рано бе съобщено, че Германия може да загуби милиарди евро при спирането на „Северен поток 2". Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че решението за „Северен поток 2" трябва да има общоевропейски, а не германски характер.

.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: