Актуална информация за епидемичната обстановка на 28 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 28 декември 2020 г.

Продължава кампанията за ваксиниране срещу коронавируса

У нас 

Продължава кампанията за ваксиниране срещу коронавируса.  За днес е планирана имунизация на работещите в здравни заведения в Шумен, Стара Загора, Търговище, Варна, Ямбол, Смолян и Пазарджик, както и на медиците от столичната Александровска болница, съобщава БНР.  

Във Варна първата ваксина ще бъде поставена на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ, заяви областният управител на Варненска област Стоян Пасев: "Първата ваксинация е на 28-и, тогава започват всички ваксинации във Варна. 28-и и 29-и са дадени като дни. В самите лечебни заведения си имат манипулационни, така че там са ваксинационните центрове. 975 са дозите, които пристигнаха. Половината остават за Варна, другата половина се раздават за останалите пет области в Североизточна България". 

В обедните часове в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново ще бъдат доставени Covid ваксините за областите Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново. 

Днес се очаква и в РЗИ Враца да пристигнат първите дози от ваксините, които ще се разпределят в останалите райони, попадащи в националния план за ваксинация. 

В Плевен първите ваксини пристигат в следобедните часове. От лечебните заведения в областта отбелязват увеличаване на желаещите медицински лица да се ваксинират. Очаква се имунизационната кампания да започне още днес, след като първите ваксини пристигнат към 16:00 часа.  

Според доц. Ангел Кунчев ключово е доверието сред обществото, а резултатът от една такава кампания показва колко е зряло едно общество и колко вярва на експертите си. Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират, смята главният държавен здравен инспектор. 

Страната ни си има система за съобщаване на нежеланите реакции – всеки може да съобщи за такава реакция, добави той пред БНР. До момента от близо 700 имунизирани вчера лица няма такива, отбеляза доц. Кунчев. По думите му, говорим за очаквани реакции, описани в листовката и знаем, че е възможно да се проявят, макар и рядко.  

Кунчев изтъкна, че пълна картина за това, какво се случва, ще имаме при изтичането на една пълна работна седмица - т.е. след 4 януари. Ако тенденцията към намаляване се потвърди, ще има възможност да се обмисля и разхлабване на мерките. 

Данните за България 

За последното денонощие са направени 1906 PCR теста и 904 бързи антигенни теста. Това показват данните в Националната информационна система.  Според тях 11,8% от тестваните са позитивни - при направени 2810 теста,  новозаразените с коронавирус у нас за изминалите 24 часа са 332. Общият брой на излекуваните е 111 008, 1266 от тях - в последното денонощие. Хоспитализираните лица към момента са 5571, от които 523 се намират в интензивно отделение. Най-много (109) са положителните проби в София-град.  

По света 

Японското правителство взе решение временно да забрани влизането на чуждестранни граждани в страната, съобщиха от Министерството на външните работи /МВнР/. Мярката влиза в сила от 28 декември 2020 г. и ще се прилага до 31 януари 2021 г. На територията на Япония няма да се допускат граждани, които през последните 14 дни преди пътуването са пребивавали в 152 държави, сред които и България. 
Изключение ще се прави за временно или постоянно пребиваващи в Япония или за притежателите на валидни визи. 

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал с 10 976 за последното денонощие до общо 1 651 834, показват данните от института за инфекциозни болести "Роберт Кох", публикувани днес. Институтът предупреждава, че по време на празниците в края на годината трябва да се очакват по-малко лабораторни изследвания и тестове и по-малко регистрирани случаи на инфекция. Смъртните случаи са се увеличили с 348 до 30 126, предаде БТА. Междувременно, седем града в провинция Бавария временно спряха ваксинациите заради съмнения дали са спазени условията за поддържане на ниски температури по време на доставката. Забавяне има и в още някои градове в Южна Бавария. Здравните власти очакват информация от компанията-производител доколко основателни са опасенията и как да процедират.  

Южна Корея регистрира първи случай на зараза с открития във Великобритания нов вариант на коронавируса, предадоха световните агенции. Корейската агенция за контрол и превенция на заразните заболявания съобщи, че случаите са потвърдени в тричленно семейство, пристигнало в страната на 22 декември. Тримата са под карантина. Южна Корея затвори до 31 декември границите си за пристигащи от Великобритания, за да се предпази от разпространението на новия вариант на коронавируса. Днес властите в страната съобщиха за 808 нови случая, с което общият брой на заразените с коронавирус в страната достигна 57 680. 

Чешките медици са установили зараза при 38,7% от хората, дали тестове за коронавируса през последното денонощие. Това е един от най-високите показатели от началото на пандемията, съобщава чешкото здравно министерство, цитирано от ТАСС. През последните 24 часа са регистрирани 3732 нови случаи на коронавируса - със 708 повече от предишния ден. Хоспитализираните в страната към момента са 4626. 

Русия съобщи за 27 787 нови заразени с коронавирус през последните 24 часа, включително 6253 в Москва, с което общият брой на заразените в страната достигна 3 078 035, предаде Ройтерс. 

Заради коронавируса властите в Сидни, Австралия, забраниха големите събирания в празничната нощ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Събиранията на открито са ограничени до 50 души. Живеещите в центъра на града могат да поканят до 10 свои приятели в домовете си, за да отбележат празника. Те обаче ще трябва да получат разрешение да влязат в района. Премиерът на австралийския щат Нови Южен Уелс Гладис Береджиклян забрани на повечето хора да влизат в центъра на града без разрешение, отбелязва Ройтерс. Днес в града бяха отбелязани още пет нови случая на заразяване, с което броят им достигна 125 души. Около четвърт милион жители на града са подложени на строга карантина до 9 януари.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: