Работодателите могат да подават документи за обезщетение до 31.12

Работодателите могат да подават документи за обезщетение  до 31.12

До 31 декември могат да подават документи тези, които не са го направили до момента, съобщават от АЗ

Работещите от временно затворените бизнеси имат право на компенсация и за периода между 22 и 31 декември заради удължените противоепидемични мерки. Това съобщават от Агенцията по заетостта. Работодателите могат да подадат заявления по мярката „Запази ме" за обезщетение в размер на 24 лева на ден за неплатен отпуск и към настоящия момент, като кандидатстването по мярката се удължава. 

Всеки работодател, който вече е подал документи за участие в проекта „Запази ме", може да заяви плащане на компенсациите от 24 лева и за периода след 21 декември до края на годината, като представи в Бюрото по труда списък на работниците и посочен период за дните неплатен отпуск. От Агенцията по заетостта съветват документите да се депозират до 5 януари догодина. До 31 декември могат да подават документи тези, които не са го направили до момента. 

След актуализираната заповед на министъра на труда и социалната политика, в дейностите, които попадат в обхвата на компенсациите, са включени такива, които преди Коледа не фигурираха - например свързаните с концерти, създаване и представяне на представления на живо, оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, като режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми. 

От 1 януари 2021 г. по предложение на социалното министерство компенсациите ще бъдат 75% от осигурителния доход на наетите за октомври тази година. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: