Стотици искат справедливост в Минеаполис след убийството на Джордж Флойд от полицията

Стотици искат справедливост в Минеаполис след убийството на Джордж Флойд от полицията Снимка: WSJ

Протестиращите след смъртта на чернокож в ръцете на бял офицер се сблъскват с полицията, пускаща гранати със сълзотворен газ.

Полиция и протестиращи се сблъскаха в Минеаполис във вторник вечерта (26 май), след демонстрация на кръстовището, където Джордж Флойд беше убит в спор с няколко полицаи предишния ден.


Стотици протестиращи се събраха, за да поискат справедливост, след като афроамериканецът Флойд беше убит, когато бял полицай от Минеаполис коленичи на врата му, докато лежеше на земята по време на арест. Кадри от инцидента показаха, че Флойд вика: „Не мога да дишам“ и „Не ме убивай!“


Голяма и разнообразна тълпа се събра в началото на протеста, някои носеха табели с надпис „Не мога да дишам“ и „Затворнически убиец KKKops“ и скандираха „Разследване на полицията“. Активистите бяха блокирали трафика за няколко пресечки във всяка посока, а новинарски хеликоптери прехвърчаха над главите им.


Минеаполис става свидетел на няколко поредни години на протести срещу полицейски убийства на чернокожи мъже и в един случай на невъоръжена бяла австралийска жена, но този вторник протестът беше един от най-големите, които градът някога е виждал.


На въпроса защо са дошли, повечето хора говориха за необходимостта от полицейска отчетност, преди неминуемо да се обърнат към спомена за молбите на Флойд. „Може да е синът ми. Можех да съм аз. Не бива да бъде така“, заяви протестиращ, носещ табела с надпис: „Заключете ги.“


Мотоциклетисти от Vital Kings, клуб за чернокожи мотоциклетисти, базиран в Сейнт Пол, придружаваха протестиращите, форсираха двигателите отново и отново, а шумът се отразяваше от бетона. „Искахме да вдигнем шум за тълпата. Това е моят глас“, каза един от мотористите.


От кръстовището протестиращите преминаха през квартала към градската полиция, където малка, но ядосана и упорита тълпа се сблъскваше с часове с полицаи, охраняващи сградата. Прозорците на сградата бяха изпотрошени и колите бяха изрисувани с графити. Протестиращите хвърляха бутилки с вода и мляко, викайки „прасета“ и „как можахте“. 


Полицията в Минеаполис не отговори веднага на искането за коментар.


Флойд почина късно в понеделник, когато полицаи се отзоваха на обаждане от хранителен магазин, в което се твърди, че Флойд е използвал фалшив платежен чек. Полицията заяви, че Флойд „физически се е съпротивлявал на служителите на реда”, като е възможно да е бил под влияние на наркотици или алкохол.


На пресконференция във вторник полицията в Минеаполис потвърди, че Флойд е „починал след медицински инцидент“, след като е транспортиран в болница.


ФБР и властите в Минесота обявиха във вторник, че са започнали разследване на смъртта на Флойд и за възможни нарушения на гражданските права. Четиримата полицаи, замесени в инцидента, са уволнени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: