Световният автомобилен пазар не се възстанови в края на годината

Световният автомобилен пазар не се възстанови в  края на годината Снимка: pixabay

Общите доставки на леки автомобили в световен мащаб през ноември са намалели с 2,1% на годишна база. Това сочат данните на компанията LMC Automotive.

Според експертите, през ноември са продадени 7 милиона  517 хиляди леки и лекотоварни автомобили. Тази цифра е с 2,1% по-ниска от нивото на продажбите през ноември 2019 г.

В края на 11-те месеца на 2020 г. в света са продадени 69 329 000 автомобила. В сравнение със същия период на предходната година продажбите са намалели с 15,6%.

В същото време спадът в търсенето не обхваща всички региони на света. В Китай, световният лидер по продажби на леки автомобили, продажбите през ноември са се увеличили с 11% на годишна база.

Източна Европа е друг регион с положителна динамика. Общите продажби на автомобили в страните от този регион са нараснали с 4,8% на годишна база през ноември.

В Северна Америка продажбите през ноември са намалели с 15,8%, в Западна Европа - с 15,2%

През декември експерти от L'Observatoire Cetelem заявиха, че до края на 2020 г. продажбите на световния автомобилен пазар ще намалеят със 17%, в сравнение с предходната година.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: