Хотелиерите търсят подкрепата на ХОТРЕК за разсрочване на кредитите

Хотелиерите търсят подкрепата на ХОТРЕК за разсрочване на кредитите Снимка: pixabay

В опит да потърсят съдействие за разговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за разсрочване на кредитите в туризма за срок от 5 години от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изпратиха писмо до евроасоциацията ХОТРЕК

От родната организация се опасяват, че хотелите, заведенията и останалите туристически обекти нямат шанс да оцелеят в безпрецедентната криза в туризма без финансова помощ, съобщават от TravelNews, позовавайки се на писмото на БХРА, подписано от нейния председател Георги Щерев. ХОТРЕК е европейският алианс, представляващ туристическата индустрия на Стария континент, а БХРА е единственият й пълноправен член у нас.

БХРА вече е провела срещи с Асоциацията на банките в България, но те все още не са довели до решение, което да позволи на туристическия бизнес да преодолее сложната ситуация. В момента банките в България, въпреки препоръките на ЕИБ, не отпускат нови заеми за туристическия сектор, а старите се разсрочват за срок от максимум 1 година. Това не е работещ вариант, тъй като според водещи световни експерти кризата в туристическия сектор ще продължи поне 4 или 5 години

Туристическият бранш се нуждае от разсрочване на банковите заеми за срок до 5 години при изгодни лихвени проценти, за да бъде в състояние да защити направените до момента инвестиции, да запази служителите си и да остане конкурентоспособен, се посочва в писмото до ХОТРЕК.

От БХРА припомнят, че приносът на туризма в БВП на България за последните десет години е между 10 и 15%. Затова помощта за бранша на практика ще бъде подкрепа за българската икономика като цяло. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: