Кога можем да започнем да украсяваме дома си за Коледа?

Кога можем да започнем да украсяваме дома си за Коледа?

Декември почуква на вратата. С него прииждат и студът, влагата, уютът, мандарините... и... Коледа.

Ако изобщо не ви е засегнало коледното духче на ентусиазма, а децата ви ви дърпат за ръкава, загледани в бляскавите лампички на съседите, мога да се опитам да ви кажа докога е възможно да отлагате украсяването, без да се оправдавате с котката/кучето (добро оправдание, впрочем, ако имате такова), и се питате кой е измислил Коледа? Ако пък сте от другия тип хора, към които спадам и аз, мога да ви посъветвам кога точно е адекватно да започнете да украсявате, без риск да ви помислят за вдетинени лунатици (което във времето на социалната дистанция може би не е толкова лошо). 


20 дни преди Коледа се смята за оптимално време за украсяване на елхата. Според най-разпространената традиция това би следвало да се случи на Никулден. 


За щастие на ентусиастите няма наложени времеви ограничения за други украси. (Смело с лампичките в коридора! Впрочем идеята за създаването на коледни електрически светлини е на Едуард Джонсън. Това се случва през 1882 г. Масово производство на коледни лампички започва през 1890 г.)


При силно желание бихте могли незабелязано да вмъквате по някое друго коледно украшение (ключови думи „незабелязано", „някое друго"). 
Преди коледната украса се е поставяла на 24 декември и се е задържала до 29-о число. По-късно общоприето е било да бъде украсено в първата неделя на месеца.  


Днес обаче нямаме никакви ограничения. 

A aко предците ни са украсявали с череши и гевречета, то навярно ние през годините сме натрупали огромен брой украшения... 

 Весели празници!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: