Пощенска банка се включва в JEREMIE и COSME

Пощенска банка се включва в JEREMIE и COSME Снимка: Пощенска банка

Чрез участието си в програмите банката ще предложи допълнителни антикризисни инструменти на своите бизнес клиенти

Пощенска банка подписа споразумения с Европейския инвестиционен фонд за участие в гаранционните програми JEREMIE и COSME. Това ще позволи на банката да подкрепи ликвидните нужди и проекти на микро, малки и средни предприятия в настоящата предизвикателна икономическа среда.

По инструмента JEREMIE общият размер на портфейла от финансирани трансакции е 75 млн. евро. Максималният размер на всяка трансакция е до 3 млн. евро за оборотни нужди или търговско финансиране под формата на банкови гаранции, акредитиви и факторинг. Клиентите ползват финансово предимство от намаление на изискванията за обезпечение и намаление на разходите за финансиране (лихвени нива, такси и комисиони).

Периодът, в който предприятията ще могат да се възползват от този тип гаранционен инструмент и да сключват кредити, документарни трансакции или факторинг, е 36 месеца.

Програмата JEREMIE е отворена за участие на компании от всички сектори (без първични земеделски производители) като е допустимо кандидатстването както на малки и средни предприятия с персонал до 250 души и годишен оборот до 97,5 млн. лв., така и на по-големи фирми, т.нар. small mid-caps, с персонал до 500 души.

Гаранционната програма COSME, по която Пощенска банка става партньор, дава възможност за участие на малки и средни предприятия, включително и на start-up компании с оперативна история до 1 година. Срокът за включване в гаранционната схема е 36 месеца, като клиентите могат да се възползват от значително облекчените изисквания за обезпечение за кредити за оборотни или инвестиционни нужди. Максималният обем на портфейла от кредити, който може да бъде формиран по програмата, е 71,6 млн. евро.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: