Илон Мъск допусна закупуването на фалиралата Silicon Valley Bank

Илон Мъск допусна закупуването на фалиралата  Silicon Valley Bank Снимка: стопкадър видео

Американският бизнесмен, основател на Tesla и SpaceX Илон Мъск допусна закупуването на фалиралата Silicon Valley Bank (SVB), показват негови съобщения това в социалните мрежи

Отворен съм към тази идея“, написа Мъск. Така той отговори на коментар от потребител, който предложи Мъск да купи SVB и да я превърне в електронна банка.

За фалита на SVB стана известно на 11 март - това е най-големият фалит на банка след кризата от 2008 г. Банката е на 16-то място по отношение на активите в страната и е един от най-известните кредитори в технологичната стартираща индустрия. Още през 2022 г. тя беше оценена на 40 милиарда долара, а капитализацията и нарасна бързо през последните пет години.

Проблемите на SVB започнаха след закриването на аналогична кредитна организация, Silvergate Bank, което предизвика безпокойство на пазара и бързата продажба на дялове в индустрията от инвеститори.


На 8 март клиентите на SVB рязко увеличиха сумите на изтеглените средства от сметките си, банката предприе спешни мерки в тази връзка. Инвеститорите също така започнаха да се избавят от акциите на банките - аналози на SVB, включително Signature Bank, Western Alliance и First Republic. Reuters писа за плановете на Moody's да понижи рейтинга на кредитната институция, което също може да я е тласнало към фалит.

След фалита на SVD Министерството на финансите на САЩ увери в  стабилността на финансовата система на страната, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите реши да назначи свой собствен мениджър на кредитната институция, поставяйки под свой контрол близо 175 милиарда долара клиентски депозити.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: