Електровелосипеди на „Спешна помощ" тръгват по улиците на Париж

Електровелосипеди на „Спешна помощ" тръгват по улиците на Париж Снимка: lifeglobe.net

Електрическият байк е снабден с GPS устройство за проследяване на местоположението му и USB порт за захранване на портативни смарт устройства

Поради това, че велосипедите могат да заобикалят задръстванията и да паркират навсякъде, те често се оказват по-бързо превозно средство по натоварените градски улици, отколкото автомобилите. Затова съществуват и велосипедни куриери, поради същата причина е създаден и парижкият електрически велосипед за спешна помощ ebike, съобщава порталът lifeglobe.net.

Електрическият велосипед е разработен от компанията Wunderman Thompson Paris в партньорство с френската фирма Ecox Enterprises, която произвежда електрически автомобили. Допълнителен принос имат UMP (Paris Emergency Services) и производителят на товарни велосипеди Urban Arrow, последният от които предостави товарния електрически велосипед като база.

Електробайкът е снабден с изолирана, херметично затваряща се кутия за съхранение на медицински консумативи с обем 150 литра, звукова сигнализация с мощност 140 децибела, ярко мигащ син светодиод, медицински символи на колелата, гуми със защита от пробиване, GPS устройство, което позволява да се проследи местоположението му, както и USB порт за захранване на портативни устройства.

Електромоторът се захранва от две литиеви батерии с капацитет 500 Вт/ч, което осигурява пробег до 160 км. Хидравличните дискови спирачки осигуряват на велосипеда достатъчна спирачна сила.

Според дизайнерите велосипедите за спешна помощ могат да пристигнат до градските райони на Париж около два пъти по-бързо от традиционните линейки. И макар че столицата на Франция не е включена в списъка на най-добрите градове за колоездене, той определено е удобен град за подобно решение.

Представител на фирмата производител съобщи, че към настоящия момент велосипедите за спешна помощ са на разположение на всяка заинтересована служба и че няколко такива групи вече са направили предварителна поръчка. Лекарят, който тества прототипа в Париж това лято, е купил първия сериен велосипед и сега го използва ежедневно, отзовавайки се на повикванията в града.

Разбира се, за транспортирането на пациентите до болници все пак са необходими конвенционалните линейки на „Спешна помощ“, но за оказване на първа доболнична помощ електровелосипедите са напълно пригодни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: