Конгресът на САЩ декриминализира марихуаната в цялата страна

Конгресът на САЩ декриминализира марихуаната в цялата страна

За първи път американските законодатели гласуваха за декриминализиране на наркотика на федерално ниво. Инициатори са демократите. Републиканците са категорично против.
 

На 4 декември Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с мнозинство гласове законопроект за декриминализиране на марихуаната на федерално ниво, съобщава NBC. Сега документът трябва да премине през одобрението на Сената и президента.

Проектозаконът премахва марихуаната от списъка на забранените вещества, позволява да се развива бизнес в тази област, да се получават предписания от лекари за употреба на наркотика за медицински цели, а също така позволява да се отменят предишни присъди за употреба или притежание на марихуана, ако обвиненията не са свързани с насилие.

NBC определя гласуването като историческо, защото Камарата на представителите никога преди не е повдигала въпроса за федералната легализация на марихуаната. 222 демократи и петима републиканци гласуваха в подкрепа на законопроекта. Срещу - 158 републиканци и шестима демократи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: