Установяват причините за наличието на манган във водата на Брестовица

Установяват причините за наличието на манган във водата на Брестовица Снимка: wallpaperflare.com

В глобален мащаб лошото качество на водата унищожава една трета от потенциалния икономически растеж в най-силно замърсените райони на света, показва ново мащабно проучване на Световната банка

Експертиза установява причините за наличието на манган в питейната вода в село Брестовица. Тя се извършва от четирима водещи професори и хидрогеолог от БАН, Минногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал, съобщи пресцентърът на Областна администрация Пловдив.

На среща с областния управител Дани Каназирева, управителя на ВиК Пловдив Спартак Николов, зам.-кмета на община Родопи Владимир Маринов и Инициативния комитет на ГС „Живот за Брестовица" са представени междинните резултати от проучването за причините и характера на влошеното качество на питейната вода и дали наличието на манган е свързано с покачване на нивото на реката при помпените станции на МВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и гниене.

Експертизата е установила хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената МВЕЦ в с. Кадиево, както и нарушения при одобряване на ПУП. Според експертите направените сондажи установяват наличието на наднормено количество манган в трите кладенеца на с. Брестовица. Според управителя на ВиК Пловдив се работи за решаването на проблема. Предприети са и временни действия за намаляване концентрацията на мангана в питейната вода чрез нейното аериране (обогатяване с въздух) и частично отстраняване на мангана.

„Решението трябва да се търси в изграждането на дублиращи водоизточници от по-дълбок и защитен от замърсяване водоносен пласт. Освен това трябва да бъде подменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община Родопи подготвят тръжна документация за изготвяне на проекта", добави Каназирева.

Само преди дни водата в р. Струма бе оцветена в червено на територията на Перник, съобщи БТА, цитирайки информация на общината. Засега не е ясно каква е причината за силното замърсяване. За случая е информирана РИОСВ – Перник, откъдето са започнали проверка.

Статистиката показва, че през 2017 г. поне в три отделни случая заради изтичането на шлам от депото за отпадъци от въглищната централа „Република“ в Перник река Струма е била замърсена, a през 2018 г. авариите са поне четири, съобщи „КлубZ“. Само през миналата 2019 г. е имало поне пет аварийни ситуации, при които води с въглищен отпадък от депото са достигнали до реката, 

От началото на тази година р. Марица става често обект на замърсяване, съобщи „Капитал“. През януари прокуратурата повдигна обвинение на управителя и собственик на компанията „Екоинвест" Орлин Тасев за замърсяване на водата на реката с опасни отпадъци. Замърсяването е забелязано от рибари, открили умряла риба в реката. Дружеството се занимава с рециклирането и производството на пластмаса. Компанията събира и вторични суровини, като изкупува отпадъчна хартия, полиетилен, пластмаса, ПЕТ бутилки и поликарбон, стъкло, метални и композитни опаковки, дървени палети.

През февруари беше установено замърсяване на реката с нефтопродукти от завод „Каучук", които са проникнали в отпадъчните води на предприятието. Като причина беше посочена инцидентна авария, а не системно замърсяване.

През юли 48 населени места в Хасковска област останаха без вода, след като река Марица се оказа замърсена. Замърсяването е установено след смъртта на цяло стадо от 29 крави, пили вода от канал на река Марица до Димитровград. Като превантивна мярка до излизането на пробите бе спряно водоподаването към общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

За предполагаем замърсител бе обсъждано предприятието за производство на торове „Неохим" в Димитровград. Предположението е, че става въпрос за фосфорно-органично отравяне, което трябваше да се докаже с химичен анализ. По случая е образувано досъдебно производство.

В глобален мащаб лошото качество на водата унищожава една трета от потенциалния икономически растеж в най-силно замърсените райони на света, показва ново мащабно проучване на Световната банка, съобщи Bloomberg.

„Влошаващото се качество на водата пречи на икономическия растеж, влошава здравното състояние, намалява производството на храна и ускорява бедността в много държави“, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас в изявление, публикувано заедно с доклада.

Ръстът на брутния вътрешен продукт спада с 0,82 процентни пункта в регионите по долното течение на силно замърсени реки спрямо средно ниво от 2,33%, става ясно още от доклада. В държави със среден доход влиянието е дори още по-силно, като почти половината растеж се губи. В страните с високи доходи спадът е от 0,34 процентни пункта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: