Британската индустрия за търговия на дребно претърпя тежък удар

Британската индустрия за търговия на дребно претърпя тежък удар

Рухнаха две от най-големите търговски вериги в страната

Британската индустрия за търговия на дребно претърпя един от най-тежките удари, съобщава Bloomberg. Две от най-големите търговски вериги в страната рухнаха, излагайки на риск 25 000 работни места за по-малко от 24 часа.  

Късно в понеделник Arcadia Group на Филип Грийн, която притежава марки, сред които Topshop и Dorothy Perkins, започна процес по несъстоятелност. На следващият ден, 1 декември, Debenhams заяви, че се готви да затвори завинаги вратите си, след като не успя да намери купувач на бизнеса си. 

Debenhams, 232-годишна британска верига от универсални магазини, се бори да се задържи на повърхността на фона на увеличаващия се брой клиенти, които преминават към онлайн пазаруване, така че,  физическите посещения в магазините все повече намаляват. През април компанията заяви, че ще продължи да работи въпреки несъстоятелността, докато намери купувач. По повод решението си, компанията обясни, че няма друг избор, освен да започне да прекратява бизнеса си предвид продължителните ефекти от пандемията. 

Arcadia е работодател на 13 000 души в 466 магазина, от които 444 са във Великобритания. Негативното представяне през тази година беше повлияно от по-бързия растеж на онлайн конкурентите, като Asos и Boohoo, но и от огромните разходи за изплащане на скъпи наеми на магазини и данъци върху имуществото. Arcadia назначи Deloitte за администратор (квестор, бел. ред.), като консултантската компания разполага с осем седмици за изготвяне на първоначални предложения за бизнеса, които могат да включват продажба на цялата или части от веригата. Все още няма обявени загуби на работни места, но те вероятно ще започнат да се натрупват през следващите седмици, тъй като всички магазини, които са нерентабилни, са затворени от квестора. 

И двата ритейл търговеца от десетилетия притежават молове и магазини на главни търговски улици в цяла Великобритания, като управляват общо около 600 магазина. Търговците на дребно в Обединеното кралство претърпяха двоен удар: опустошителният ефект от пандемията и нарастващата конкуренция от страна на онлайн търговците. Тази година индустрията ще загуби 235 000 работни места, сочат данни на Centre for Retail Research. 

Провалът на Arcadia и Debenhams е „наистина опустошителен“ в страна, където главните търговски улици все повече опустяват, коментира Ричард Лим, главен изпълнителен директор на консултантска компания Retail Economics. 
Не можем да омаловажим значението на колапса, като се вземе предвид огромното портфолио от имоти, броя на засегнатите работни места и отзвука в индустрията.“, каза още Лим.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: