Путин отпуска допълнително средства за защитно оборудване на доброволци, лекари и социални работници

Путин отпуска допълнително средства за защитно оборудване на доброволци, лекари и социални работници Снимка: Era

Руският президент възложи на Министерството на промишлеността и търговията да отдели повече от 1 милиард рубли.

По искане от Асоциацията на доброволческите центрове, изпратено до Министерството на промишлеността и търговията на Русия, на 22 май от резервния фонд на Руската федерация са отпуснати 1,1 млрд. рубли за закупуване на лични предпазни средства, дезинфектанти и медицински изделия за доброволци, организации за социални услуги и медицински организации. 

Ситуацията с разпространението на коронавируса в Русия като цяло се стабилизира. Владимир Путин заяви, че страната трябва да е подготвена за втората вълна на епидемията, която експертите не изключват през есента.   

Президентът отбеляза, че пиковото средно увеличение на заболеваемостта от коронавирус в Русия е регистрирано на 26 март. Към момента се наблюдава положителна тенденция. Броят на пациентите с коронавирус в Русия достигна 326 488 души. По този показател страната остава на второ място в света по брой заразени. Съединените щати все още държат лидерство с над 1 милион 570 хиляди заразени.   

На 22 май в Русия бяха установени 8984 души в 84 региона на страната (42,2% от тях нямат клинични прояви на болестта). 
Ежедневното увеличение на броя на новите случаи на COVID-19 в Русия остава на приблизително едно ниво за трети пореден ден, според оперативния център. Така на 21 май бяха открити 8849 нови случая, а на 20 май - 8764 случая. Темпът на растеж на 22 май беше + 2,8%, този показател демонстрира трайна тенденция към намаляване на честотата, казват експертите.   

Вече 99 825 руснаци са се справили с болестта, а починалите са 3499. 
Само в Москва броят на случаите на COVID-19 достигна 158 207 души. 43 582 пациенти са се възстановили напълно, 1867 души са починали.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: