Книгоиздателите отбелязват 30% спад в продажбата на книги у нас

Книгоиздателите отбелязват 30% спад в продажбата на книги у нас

72% от участниците в проучването заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май.

Браншовата организация Асоциация „Българска книга” проведе сред своите членове проучване, което показа, че последствията от кризата с COVID-19 са довели до спад в продажбите на книги с 30%, съобщават от асоциацията. В анкетата, проведена в началото на месец ноември, участват 67 респонденти, от които 77,6% издатели, 6% книготърговци и 16,4% съчетаващи двете качества. Целта на проучването е да проследи как се отразяват върху книгоиздателския бранш кризата с COVID-19 и мерките за подпомагане в сектора. За съжаление, резултатите показват сериозно намаляване на обема на пазара на книги у нас. 

Анкетата показва, че за периода януари - октомври 2020 г. общият спад при продажбите на книги е между 20% и 30% спрямо същия период през 2019 г. Повече от половината от участвалите в анкетата книгоиздатели и книготърговци посочват месец април като месеца с най-малко приходи, следван от месец май. През този период спадът в продажбите на книги е между 50% и 70%, според данните от проучването. 

Значителна част от анкетираните - 72%, заявяват, че само частично са успели да възстановят дейността си след тежкия удар, нанесен върху книжния бизнес в периода март-май, а 18% продължават да изпитват изключителни сериозни затруднения. 

Близо 30% от анкетираните са били принудени да намалят служителите си с до 20% спрямо общия брой на персонала отпреди пандемията. 

Намаляването на ДДС за книгите от 20% на 9% като временна мярка в подкрепа на сектора е резултирало в повишение на печалбата, според 37% от участниците в проучването. 85% от анкетираните издатели и книготърговци смятат, че е наложително мярката да стане постоянна, както от години е в европейските държави.  

Едва 18% са усетили ефект от средствата, отпуснати от Министерство на културата за попълване на библиотечните фондове в двете конкурсни сесии в рамките на настоящата календарна година. 

Според 76% от респондентите мерките в подкрепа на книгоиздаването и книготърговията, предприети от държавата, са недостатъчни. Освен намалената ставка на ДДС за книгите да стане постоянна мярка, представителите на бранша, участвали в проучването, са на мнение, че следва да се отделят значително повече средства за обновяване на библиотечните фондове, да се предприемат решителни действия за борба с интелектуалното пиратство и да се предвиди заплащане на репроправата и на възнагражденията за отдадени под наем книги. 
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: