Три ефективни метода за разрешаване на конфликти

Три ефективни метода за разрешаване на конфликти Снимка: pixabay

Знанието как да разрешавате конфликти, как да се справяте с тях и да излезете от конфликтна ситуация в добро настроение, ще ви помогне да подобрите качеството на живота си, като същевременно ще съхраните нервите си.

Когато възниква конфликт

Ако възникне конфликт, трябва да помните, че участниците в него са винаги  двама. И независимо от броя на участниците, и двете страни са виновни. Дори да ви се струва, че отсрещната страна е напълно неправа, ще ви се наложи да повярвате, че в  конфликт влиза само този, който го желае.

Така че ако все още не сте успели да овладеете един обикновен спор, за да не се превърне в конфликт,  нека се опитаме да разрешим съществуващия вече конфликт:

Направете  тази стъпка точно вие

По-глупав е този, който е по-упорит. Кавги, крясъци, негативни емоции - всичко това разрушава вас и вашия събеседник на физическо ниво, съсипва нервната система, да не говорим за психологическото ниво. Ако човек крещи, това винаги е само от страх.

И процесът не може да бъде спрян, освен ако една от страните не направи първата стъпка. Направете я вие. В никакъв случай това няма да означава, че сте по-слаб или сте отстъпили. Напротив, ще покаже колко сте силен и че се стремите към самообладание.

Силният човек не може да бъде изваден от равновесие, той е  уверен в себе си. Но тази увереност не се ражда от нищото, може да се научи и развие точно в такива ситуации в практиката.

Спрете да обвинявате

Когато се опитвате да изгладите конфликта, не преминавайте в личностни нападки. Дори ако решите да се помирите, дори ако понижите тона си, но въпреки това продължите да общувате в негативен план, това няма да разреши конфликта. Фокусирайте се първо върху добрите качества на вашия партньор / съпруг / събеседник в  разговора.

Кажете му  го, това винаги незабавно елиминира  негативизма. Но не забравяйте, че това не трябва да е ласкателство, а искрени мисли за другия човек. Със сигурност имате няколко причини да го харесвате.

Споделете това и спрете да обвинявате човека срещу вас във  всички смъртни грехове. Най-добрата тактика е следната: понижаване на тона - желание за излизане от конфликта и публично обявяване на това - комплимент на опонента (оказва се, че той не е толкова лош) - обяснение на чувствата ви.

Трябва да разбирате разликата между обяснението на чувствата си и заявяване на претенции. Последните винаги се изказват в негативен план, с  обвинения срещу другия. Когато споделяте чувствата си, вие се опитвате да обясните на другия нещо, което той не може да разбере. Но в състояние на неконфликтност ще бъдете изслушани. Когато възникне конфликт, всеки чува само себе си и когато хората се опитват да го потушат, те изразяват желание да се разберат един друг.

Извинете се

Случва се да сте били изслушани, разбрани, приети, помолени за прошка за грешката. А вие - да почувствате вътрешно облекчение, че сте излезли от конфликта. Но направете още една стъпка за разрешаване на конфликта - помолете за прошка правилно.

Няма значение кой първоначално е бил виновен, участвали сте в кавга, което означава, че във всеки случай сте късали нервите на другия. Извинете се за това.

Ще се избавите от голямо негативно бреме и ще поставите голяма точка на проблема, а това е от голяма полза за отношенията ви. Ако се случи така, че вие ​​сте виновникът в конфликта и сте решили да се извините, а в замяна другият не отговори с извинение, не се притеснявайте от това. Той просто още не е готов.

Не забравяйте, че всички наши проблеми се дължат на собствените ни страхове и неувереност в себе си (а не защото всички наоколо са зли), така че между другото, проблемите могат лесно да бъдат преодолени.

Когато възникне конфликт, е много трудно да се контролирате. Но си задайте  въпрос: кое е по-важно за мен - да докажа моето твърдение или да запазя отношенията?

Не е необходимо да се правите на жертва и да изглаждате проблема, като се принизявате, но също така не е нужно да нарушавате правата на другия. Излезте от конфликта достойно, след като сте разбрали нещо ново за себе си от разрешаването му.

В крайна сметка това е причината, поради която ни се случват конфликти.

По материали на spiritshot-acorex.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: