Европа трябва да облекчи правилата за държавна помощ

Европа трябва да облекчи правилата за държавна помощ

Европа трябва да облекчи правилата за държавна помощ и да защити банковите депозити, за да подкрепи заемодатели, които се борят под тежестта на пандемията на коронавируса", заяви в петък Янис Сторнарас, управител на централната банка на Гърция. 


Банките от еврозоната страдат от ниска рентабилност и изключително ниски оценки в продължение на години, което води до опасения, че неизбежният скок на необслужваните заеми на фона на пандемична рецесия би създал системен риск. 


„В изключителни случаи подкрепям въвеждането на по-гъвкава позиция по отношение на държавната помощ“, заяви Сторнарас 


Той също така заяви, че всички депозити трябва да бъдат изключени от инструментите, които поглъщат капиталовите загуби, отчасти за защита на малките и средните банки, които основно се финансират от депозити и не могат да издават достатъчно подчинен дълг, за да се запазят.


„Нуждите от ликвидност при преструктуриране могат лесно да надхвърлят предвиденото в момента“, каза той. „Виждам роля за ЕЦБ... може да се обмисли създаването на специална кредитна линия от ЕЦБ при спазване на подходящи предпазни мерки.“ 


Сторнарас също така спомена европейска схема за застраховане на влоговете, отдавна спрял проект, от който Германия се опасява, че данъкоплатците могат да бъдат принудени да поемат разходите за загуби, създадени другаде.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: