Как се справи през първата година Владимир Зеленски

Как се справи през първата година Владимир Зеленски Снимка: unsplash.com

Политически коментар

Днес се навършва една година откакто украинският президент Владимир Зеленски е на поста си.   

Бившият комик, който нямаше политически опит преди да спечели изборите през април 2019 г., е имал „бурна" първа година, казват експертите.   

Зеленски се включи в кампания за реформа на страната и прекратяване на конфликта в Източна Украйна.   

Първата му година на служба бе белязана от няколко международни кризи  - попадна в центъра на процеса по импийчмънт на Доналд Тръмп и трябваше да реагира на пандемията.   

Първата му година на поста бе отбелязана и от катастрофата на украинските международни авиолинии, след като техен самолет беше свален случайно от Иран, при което загинаха 176 пътници.   

Оценките за първата му година са противоречиви: най-новата анкета на Rating Group в Украйна заяви, че една трета от анкетираните през май 2020 г. оценяват първата година на Зеленски като „отлична или добра“ и почти 40% като „задоволителна“.   

В същата анкета обаче поне половината от анкетираните украинци заявяват, че страната се е насочила в грешна посока. Остава да видим как Зеленски ще се представи през втората си година, която със сигурност ще донесе още повече предизвикателства.   

„Това беше доста труден път за Зеленски, особено като се има предвид, че той е политически послушник",­­ каза Орисия Луцевич, която ръководи форума на Украйна в Chatham House.   

Когато Зеленски встъпи в длъжност миналата година, той наследи единствената продължаваща война в Европа в региона на Източен Донбас в Украйна. Конфликтът за пръв път избухна през 2014 г., след като Русия анексира полуостров Крим в Украйна. Проруските сепаратисти в източния регион на страната се опитаха да обявят независимост и в региона избухнаха военни действия. 

Когато Зеленски встъпва в длъжност през 2019 г., конфликтът е доведен до безизходица.     

Зеленски превърна уреждането на конфликта в Източна Украйна в основен приоритет на председателството си, но извоюва малък напредък в развитието на мирния процес.   

Съвсем наскоро, в края на април, имаше опити за диалог между Украйна, Русия и европейските страни, но въпреки отдръпването на някои войски в района, сблъсъците не секнаха.   

Въпреки това имаше някои положителни стъпки - като размяната на затворници към края на 2019 г. между Русия и Украйна. Тя позволи на повече от 100 украинци да се върнат у дома. Последва среща на върха за мир в Париж, която отбеляза първата среща между Зеленски и руския президент Владимир Путин.   

„Мисля, че много важен момент беше освобождаването на Олег Сенцов, политически затворник в Русия, чието освобождаване беше добре прието и породи множество емоции. Милиони украинци чакаха това да се случи и малцина вярваха, че всъщност е възможно", каза Луцевич.   

Зеленски обаче бе критикуван за това, че предаде Владимир Цемах обратно на руските власти. Цемах беше заподозрян в свалянето на полет 17 на Malaysia Airlines.   

Първата година на Зеленски бе белязана и с провеждането на реформи, за да може страната да получи заем от 5,5 милиарда долара (5 милиарда евро). Украйна прие закон за банкова реформа, който не позволи на бившите изпълнителни директори на национализирани банки да ги възстановят.   

Зеленски се опита да се дистанцира от банковия магнат Игор Коломойски, който пробва да повлияе на вота чрез връзката си с президента, съобщава Associated Press. 

„Той защити банковата реформа и почистването на банковата система, която се проведе - каза Луцевич, - но отне много време, за да премине реформата.” „Независимо от това, опитите на Зеленски за борба с корупцията могат да бъдат по-добри - продължи Луцевич, – с повече усилия за реформиране на съдилищата и за независимо правоприлагане.” 

Според експерти реформите са бавни, а няколко политически разтърсвания, включително свалянето на премиера през март, повдигнаха въпроси относно бъдещи реформи.    

Transparency International постави Украйна на 12-о място от 183 държави по корупция.   

Доналд Тръмп беше обвинен, че е отказал помощ от Украйна, докато Зеленски не обяви разследване на демократичния съперник на Тръмп - Джо Байдън - и връзките на сина му с Украйна.   

Като част от процеса по импийчмънт бяха пуснати преписи на телефонните разговори на Тръмп със Зеленски, включително едно обаждане, в което Тръмп го помоли за „услуга“, която разследва Байдън. В същия телефонен разговор украинският президент се съгласява с оплакванията на Тръмп, че европейските лидери не помагат на Украйна.   

„Това отне американското и международното внимание от проблемите, които имат най-голямо значение за Украйна, и превърна страната ни в история за президента Тръмп“, пише Зеленски в New York Times.   

„За много украинци беше жалко, че Украйна беше представена като този вид корумпирана държава... това е точно проблемът с върховенството на закона, който има Украйна", каза Луцевич.   

Подобно на много страни, Украйна е силно засегната и от пандемията с коронавируса. Страната е имала повече от 19 000 заразени и близо 600 смъртни случая. Но недостигът на лични предпазни средства и бавните тестове в началото доведоха до заразяването на здравни работници и показаха недостатъците на украинската здравна система.   

Сега управлението на икономическото възстановяване на страната ще бъде много трудна задача за Зеленски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: