Зеленски подписа указ за исторически населените с украинци територии на РФ

Зеленски подписа указ за исторически населените с украинци територии на РФ

Президентът на Украйна нарече това "връщане на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще"

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ, "насочен към запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация", тъй като тази идентичност според него е застрашена, предава агенция ТАСС.

"Днес подписах указ "За исторически населените от украинци територии на Руската федерация", каза Зеленски във видеообръщение, публикувано в неговия Telegram-канал. Той нарече това "връщане на истината за историческото минало в името на украинското бъдеще".

Както се казва в указа, публикуван на сайта на президента, кабинетът на министрите "е натоварен да разработи и внесе за разглеждане в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна план за действие за запазване на националната идентичност на украинците в Руската федерация, включително в исторически населените от тях земи - Кубан, Стародубщина, Северна и Източна Слобожанщина в пределите на съвременните Краснодарски край, Белгородска, Брянска, Воронежска, Курска, Ростовска области на Руската федерация".

В частност, в указа се предлага да се разгледа въпросът за "престъпленията", извършени срещу украинци, които живеят или са живели на тези територии, "за принудителната русификация, политическите репресии и депортации". Също така е възложено да се създаде център за изучаване на тези аспекти.

Освен това, в текста на документа става дума за подготовка и провеждане на мероприятия, "насочени към развенчаване на руските митове за Украйна". Възложено е съвместно с Националната академия на науките на Украйна да се подготви и разпространи в страната и по света материали "за повече от хилядолетната история на украинската държава, за историческите връзки със земите, населени с етнически украинци, с украинските национални държавни образувания в различни исторически периоди", както и да въведе тези материали в учебните програми.

Указът влиза в сила от датата на публикуването му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: