Великобритания ще отхвърли предложението на ЕС за рибните квоти

Великобритания ще отхвърли предложението на ЕС за рибните квоти

Великобритания ще отхвърли европейското предложение да бъдат върнати около една шеста от стойността на рибните запаси, уловени от лодки на ЕС, като част от търговска сделка за Брекзит, според доклади.

Великобритания отхвърля предложението на ЕС за връщане на 18% от рибата, уловена във водите на Обединеното кралство 


Великобритания ще отхвърли европейското предложение да бъдат върнати около една шеста от стойността на рибните запаси, уловени от лодки на ЕС, като част от търговска сделка за Брекзит, според доклади. Мишел Барние е бил готов с предложения, преди пристигането му в Лондон за преговори.

Има съществени разлики между двете преговарящи страни. Остават пет седмици до Нова година, когато трябва да влезе в сила новата търговска сделка. 
Ирландският национален оператор RTE съобщи, че Барние ще предложи между 15% и 18% от рибната квота, уловена от флотите на ЕС в британски води, „да бъде възстановена на Великобритания съгласно споразумението за свободна търговия“. 


Предполага се, че предложението е обсъдено на среща в петък между Барние и министрите на рибарството от няколко държави членки на ЕС с крайбрежни ивици близо до Великобритания - Белгия, Франция, Ирландия и Нидерландия, а също и Дания, Германия и Испания. 


Влиятелният британски таблоид The ​​Sun предполага, че от ЕС ще настояват за „80% от достъпа, който сега имат до водите на Обединеното кралство“. 
„Излишно е да казвам, че отговорът на Обединеното кралство ще е „Не", пише в петък Хари Коул, политическият редактор на вестника. 


Великобритания иска ежегодно да предоговаря квотите за риба, които чуждестранните кораби могат да ловят във водите на Обединеното кралство. 
ЕС има подобно споразумение с Норвегия, друга държава, която не е членка на съюза. 


Фрост каза преди уикенда на преговорите с Барние, че все още е възможна сделка, но има опасения, че дори ако бъде договорена такава, няма да има достатъчно време преди Нова година за одобрение от всички 27 държави членки на ЕС и Европейския парламент. 


Източник, близък до преговарящите, каза пред Euronews в петък, че е необходима политическа намеса на британския премиер Борис Джонсън, за да се излезе от задънената улица.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: