Изкачването на стълби ще ви направи щастливи

Изкачването на  стълби ще ви направи щастливи Снимка: pixabay

Стълбите. Те са не само врага на великия воин-дракон, пандата от филма „Кунг-фу панда“, но са и тежък противник за много средностатистически здрави хора. Не е толкова гадно, колкото изглежда на пръв поглед. Оживеното изкачване на стъпала не само засилва кръвообращението и подобрява цялостната ви кондиция, но и трябва да ви носи радост.

Нещо повече.
Катеренето по стълбите може да ви направи щастливи. Към това ни насочва  обширно изследване на група  немски учени.

Как влияят интензивните упражнения върху кондицията на човека?

Изследователи от Централния институт за психично здраве (ZI) в Манхайм, както и от Технологичния институт в Карлсруе (KIT) и Геоинформатичния институт на Хайделбергския университет са изследвали подробно това явление. Те комбинират няколко изследователски метода, за да разберат как интензивните упражнения влияят върху кондицията  на хората. Основният фокус е насочен върху изкачването на стълби - дейност, която мнозина предпочитат да избягват, особено когато става въпрос за няколко етажа. Група от 67 субекта е оборудвана със сензори за движение и участва в ежедневно проучване. Сензорите се задействат чрез смартфона на участника веднага щом устройството установи, че той се движи.

Установено е, че катеренето на стълби е особено полезно  за психично нестабилни хора.

Още 83 участници в изследването са подложени на ядрено-магнитен резонанс. Учените поставят специален фокуса върху мозъчната кора, където, така да се каже, се срещат ежедневните движения и кондицията. Мозъчната област регулира емоциите и освен това е отговорна за устойчивостта към психиатрични заболявания. Резултатът от всички тестове изглежда доста ясен: особено хората, които са склонни към психиатрични разстройства, могат да подобрят общото си състояние и да влязат в отлична кондиция чрез ежедневни упражнения. Това включва и изкачване на стълби, разбира се, както и спокойна разходка.

Технологичният институт в Карлсруе казва, че можете да се чувствате „будни и пълни с енергия“, като се изкачвате нагоре всеки ден. Така че добър съвет, за да преминете добре през дългата зима на коронавируса: упражнения, упражнения, упражнения! И ако дори е само един етаж. Нагоре и надолу. И отново, и отново...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: