Златно правило: Златни правила не съществуват

Златно правило: Златни правила не съществуват

Спазването на общоприетите правила не е достатъчно за постигане на желания успех.

Една общоприета теория или убеждение, които се прилагат към почти всичко, което правим, не може да гарантира живота, който искате да живеете.

Вместо да мислим за себе си и да разберем какво работи в нашия случай, да се развиваме като личности и да покажем собствената си индивидуалност, ние получаваме наказание за това, че „разбиваме  стереотипите“ и ставаме себе си.


Системата възнаграждава тези, които спазват правилата.

Но не се заблуждавайте: тези, които вървят против нея, управляват света.

Тези, които се осмеляват да подобряват нещата, дори когато не са разбити. Тези, които променят системата, модела, подхода, убежденията и търсят нови начини да направят всичко по-добре, по-бързо или по-лесно.

Според Джордж Бърнард Шоу „хората, които имат успех в този свят, са тези, които търсят обстоятелствата, от които се нуждаят, и ако не могат да ги намерят, те ги създават сами".

Винаги имате избор: да следвате съществуващите инструкции или да създавате нови, без да следвате общоприетата мъдрост, и да прокарвате собствен път.

Необходима е голяма когнитивна промяна, за да осъзнаем, че статуквото може да бъде оспорено. Не е лесно да се отклоните от нормите, особено ако цял живот следвате инструкциите.

Когато се отделяте от тълпата, хората започват да мислят, че трябва да сте луд, за да направите този избор.

Тези, които правят нововъведения, постоянно се сблъскват с това. Никой не ги разбира. Но те продължават да настояват на своето. Те следват собственото си любопитство.

Докато се развивате в нови области от особен интерес за вас, имате шанс да разберете кой сте и да се освободите от влиянието на ограничаващите възгледи на другите.

Мнозина смятаха, че Илон Мъск е луд, когато предложи да се създаде селище на Марс. Но той все още не се е отказал от идеята си. Ракетите за многократна употреба се оказаха невъзможни, но Мъск се противопостави на логиката и влезе в историята.

Мъск предизвика една от най-големите марки в света, когато създаде Tesla. Той подкопа стандартния модел за продажба на автомобили и оспори идеята, че американската автомобилна индустрия е на път да рухне.

Кевин Кели казва: „Бъдещето принадлежи на оптимистите."

За да увеличите шансовете си за успех във всичко, което правите, трябва постоянно да защитавате решението си срещу хора, които не смеят да плуват срещу течението, дори ако всичко говори, че трябва да го направят. С течение на времето обаче негативните реакции отшумяват. Хората започват да ви наблюдават и чакат да видят до какво ще доведе вашият „странен“ избор.


Веднъж Уолтър Айзъксън казва: „Когато общоприетата  мъдрост във физиката изглежда, че  противоречи на елегантната му теория, Айнщайн бе склонен да поставя под въпрос тази мъдрост, а не неговата теория, и упоритостта му често беше възнаграждавана.“

Повечето хора искат да не успеете да докажете, че общоприетата мъдрост винаги е права. Някои от тях ще проявят любопитство и в един момент ще започнат да задават правилните въпроси. Обаче се случва и нещо друго: докато напредвате, осъзнавате, че общоприетата мъдрост невинаги е вярна и може да бъде оспорена, ако трябва да докажете нещо.

Малко хора всъщност правят нещо. Най-удивителното е, че не се нуждаете от ничие разрешение.

Можете да правите повечето неща, без да питате никого. Да напишете книга. Да съчините песен. Да създадете канал в YouTube. Да творите изкуство. Да започнете бизнес. Да помогнете на тези, които се нуждаят. Да запишете подкаст.

Не се нуждаете от разрешение, за да бъдете себе си и да приемате това, което сте. И определено не е нужно да се извинявате за избрания от вас път, особено ако твърдо вярвате, че това е най-добрата възможност да създадете нещо смислено.

Никой не може да ви принуди да се върнете към общоприетата мъдрост. Сърцата ни копнеят да се слеят със смислено призвание. Последвайте го.

В книгата си „Първо наруши всички правила. Какво най-добрите мениджъри в света правят по различен начин" Маркус Бъкингам пише: „Светът, който виждате, виждате само вие. Това, което ви привлича или отблъсква, което ви прави по-силни или по-слаби, е част от модел, който никой друг не споделя. Следователно, както казва г-н Уайлд, няма двама души на Земята, които да възприемат еднакво една и съща „истина“, защото всеки има свой собствен мироглед.

Независимо дали искате да промените света, да създадете нещо смислено или да следвате любопитството си, трябва да сте готови да се противопоставите на статуквото.

Общоприетата мъдрост ще застане на пътя ви, когато решите да следвате призванието си. Тя ще стане ваш враг.

Следвайте интуицията си!

Марк Твен пише: „Винаги, когато се окажете на страната на мнозинството, е време да спрете и да помислите.“

Нужна е смелост, за да оспорим идеите и практиките, които ни правят успешни. В свят, който се променя толкова бързо, придържането към общоприетата мъдрост не е най-добрият вариант.

Колкото и шумен да е светът, колкото и да сте заети, не можете да заглушите вътрешния глас, който ви казва, че не живеете така, както искате.

Ако решите да го слушате, ще стъпите на пътя на борбата с общоприетата мъдрост.

Когато вземете решението да се противопоставите на това, което обществото очаква от вас и се доверите на вашата интуиция, вие поемате по неудобен и болезнен път, който си заслужава.

Бремето ще бъде толкова голямо, че много пъти ще искате да се предадете. Не правете това. Продължете напред.

Плуването срещу течението не е лесно. Когато започнете да правите неща, които са различни от понятието „нормално“, хората започват да злобеят, защото осъзнават, че сте имали смелостта да живеете така, както искате, за разлика от тях.

Започнете сега. Слушайте съмненията в главата си относно общоприетата мъдрост. Опитайте се да се противопоставите и да видите какво ще стане.

Кога за последен път се усъмнихте в статуквото? Какво можете да направите по различен начин, за да станете най-добрата версия на себе си? Какъв бихте искали да бъдете? Какво чакате?

Ако се чувствате способни да направите нещо смислено, позволете си да създадете нови правила, които да ви отведат на следващото ниво. Намерете силата да поставите под въпрос статуквото и започнете да изграждате свой собствен път.

Thomas Oppong

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: