Как Япония напусна коронакризата без карантина

Как Япония напусна коронакризата без карантина Снимка: Getty Images

Властите разчитаха на съзнанието на гражданите.
Япония започна да премахва извънредното положение, наложено поради епидемията от COVID-19. Мерките за самоизолация в тази страна обаче никога не са били особено строги: вместо забрани и глоби властите разчитаха на съзнанието на гражданите. След няколко месеца живот в този режим стана ясно, че той работи. 

Япония, подобно на Швеция, първоначално предпочиташе само частични ограничения за строга карантина. Освен това, според местната конституция, японските власти нямат право да принуждават магазините и кафенетата да затварят, а гражданите да стоят у дома. Това е ехо от ерата на милитаризма. След края на Втората световна война Япония се насочи към другата крайност, изоставяйки армията като средство за атака и съществено орязвайки правомощията на държавата - японските власти имат право да затварят само обществени съоръжения: паркове, училища и правителствени сгради. 

Когато бе въведено извънредното положение в Токио, правителствените служители излизат по улиците с плакати на японски и английски език, призовавайки хората да не излизат от дома, за да ги убедят доброволно да спазват режима на изолация. Ресторантите бяха помолени да затварят в 20:00 ч. и да спрат сервирането на алкохол час по-рано. За повечето японци, които обичат да влизат в подобни заведения след края на работния ден, това се оказва достатъчно, за да ги лиши от всякаква мотивация да отидат там.   

Най-голямото притеснение за властите бе Златната седмица, периодът на майските празници, когато японците обикновено посещават роднини. Но страховете се оказват напразни: железниците съобщават, че през този период само 5% от обичайния брой пътници се възползват от тях. 
Globall Lock Press
Броят на движещите се по улиците на Токио, предоставени от телекомуникационните компании, по данни от мобилни телефони, пада с 60%.  Убеждаването на хората да не ходят на работа се оказва по-трудно: пътническият трафик в делничните часове намалява само с 18%.   

Липсата на принуда от властите е компенсирана от преследването на нарушители от самите граждани. Кампаниите за „засрамване“ на тези, които не седят у дома, придобиват мащаба на „онлайн линч“, съобщава The Japan Times.   


Японски анализаторите отбелязват, че колективната култура като цяло, включваща грижата за другите, както и традицията да мият ръцете си и да носят маски, помагат в борбата срещу коронавируса в Япония. В момента в страната са регистрирани 16 120 заразени и 697 загинали. Съществуват обаче опасения, че тези цифри са значително подценени, тъй като в Япония за коронавирус се тестват само хора, които попадат в болница в тежко състояние. Независимо от това, постоянният спад на честотата през последните дни позволи на правителството да премахне извънредното положение в 39 префектури, както и в открити паркове и обществени съоръжения. 




Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: