Apple отказа да помогне на ФБР да хакне терористичен iPhone

Apple отказа да помогне на ФБР да хакне терористичен iPhone Снимка: pixabay

Технически експерти от Федералното бюро за разследване на САЩ прекараха няколко месеца в хакване на един от двата айфона, собственост на терорист от Ал Кайда.
През декември 2019 г. Мохамед Саид Ал Шамрани организира и осъществява смъртоносната стрелба във военна база в Pensacola, Флорида.   

Според The ​​Verge, Apple позволява на ФБР да работи с данни, съхранявани в iCloud, но отказа да предостави достъп до паметта на самото устройство. Представители на компанията отбелязаха, че са шокирани от терористичното нападение във военна база, но промените в iOS с цел да се подпомогнат органите на реда няма да бъдат въведени.   

На 18 май генералният прокурор на САЩ - Уилям Бар, и директорът на ФБР - Кристофър Рей, проведоха пресконференция, по време на която критикуваха Apple. „Решението на Apple има опасни последици за обществената безопасност и националната сигурност и според мен е неприемливо - каза Бар. - Желанието на Apple да осигури поверителност за своите клиенти е разбираемо, но не на всяка цена. Няма причина компании като Apple да не могат да проектират своите потребителски продукти и приложения, за да позволят достъп до разрешение на съда от органите на реда, като същевременно поддържат много високи стандарти за сигурност на данните."   

Apple отговори на генералния прокурор на САЩ и на директора на ФБР, че „няма такова нещо като заден вход само за добрите момчета", и каза, че „американският народ не трябва да избира между отслабване на криптирането и ефективни разследвания".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: