Новото законодателство на Унгария ще засили позицията на Виктор Орбан

Новото законодателство на Унгария ще засили позицията на Виктор Орбан Снимка: pixabay.com

Унгария е една от държавите, засегнати по-силно от втората вълна COVID-19 в сравнение с първия сблъсък с разпространението на вируса през пролетта. Това доведе до въвеждането на частичен локдаун на територията на унгарската държава.

 

В опит да се овладее броя на заразените с коронавирус, унгарският парламент удължи периода на извънредното положение в страната на 90 дни.

Тази мярка е част от широкия спектър законодателни промени, предложени от министър-председателя на Унгария Виктор Обран. Те целят промяна в избирателното право, изменения в правилата относно брака и религията, временна забрана за протести, както и облекчаване на правилата, регулиращи публични средства. Законодателните промени включват и законопроект, който ще лиши еднополовите двойки от правото да осиновяват деца. 

 

Новите мерки за борба с коронавируса в Унгария идват внезапно, след като седмици наред страната действаше в режим, който позволяваше нормалното функциониране на икономиката без затваряне на нейни сектори. 

В средата на септември, когато дневните смъртни случаи от COVID-19 бяха едноцифрени, Виктор Орбан заяви, че унгарското правителство ще базира решенията си за справяне със заразата на база броя починали, а не заразени хора.

 

В последните седмици броят на починалите и заразените се покачва изключително бързо, като цифрите надскачат видяното през пролетта.

По повод обявяването на частичното затваряне на страната, Орбан заяви, че „ако инфекцията се разпространява със същия темп, здравната система на Унгария няма да издържи.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: