TikTok иска съд да блокира принудителната продажба в САЩ

TikTok иска съд да блокира принудителната продажба в САЩ Снимка: pixabay.com

TikTok заяви, че подава петиция в съда, след като не е имал смислен диалог с администрацията на Тръмп в продължение на седмици относно плановете за продажба, предаде CNBC.


През август Комисията по чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS) бе определила 12 ноември като краен срок за това TikTok да постигне сделка с Oracle и „да продаде всякакви материални или нематериални активи или имущество, независимо къде се намира, използвано за активиране или подпомагане на работата на TikTok от ByteDance в Съединените щати“.


„В продължение на една година TikTok добросъвестно се ангажира с CFIUS, за да отговори на проблемите за националната сигурност, въпреки че не сме съгласни с неговата оценка“, каза TikTok в изявление. „По време на двата месеца, откакто президентът даде предварителното си одобрение на нашето предложение за задоволяване на тези опасения, ние предложихме подробни решения за финализиране на това споразумение, но не получихме съществени отзиви за нашата обширна рамка за поверителност и сигурност на данните.“


Президентът Доналд Тръмп се опита да забрани TikTok в САЩ заради предполагаеми опасения за националната сигурност, тъй като компанията майка ByteDance е със седалище в Китай.


От Министерството на търговията също заявиха през септември, че ограниченията му за TikTok могат да бъдат премахнати, ако компанията постигне сделка, която успокоява притеснението относно националната сигурност на администрацията на Тръмп. Много компании като Microsoft, Oracle и Walmart след това се надпреварваха да финализират сделка с TikTok.


Тръмп одобри потенциална сделка от Oracle на 19 септември, която бе в застой на фона на
разногласия между Пекин и Вашингтон и объркване относно това, кой е собственик на
приложението, съобщава Пейдж Лескин от Business Insider.


Освен това през същия месец някои създатели на TikTok заведоха дело с аргумента, че забраната ще засегне бизнеса им и ще ограничи растежа на аудиторията им. Те също така заявиха, че забраната ще ограничи тяхната свобода на изразяване на платформата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: