Китайското правителство поставя ограничения върху продажбата на TikTok

Китайското правителство поставя ограничения върху продажбата на TikTok Снимка: unsplash.com

Китайското правителство усложнява продажбата на американските активи на TikTok, поръчана от правителството на САЩ.

В петък (28 август) Китай въведе ограничения за износ на технологиии за изкуствен интелект. Това изглежда да включва и технологията, която TikTok използва, за да избира кои видеа да показва на потребителите. В такъв случай китайският собственик на TikTok, ByteDance, ще трябва да получи лиценз за износ на всякакви ограничени технологии към чужда компания.

„Ясно е, че това е насочено към забавянето на преговорите за сделката на ByteDance“, казва Дан Айвс, анализатор към Wedbush. „С ключовия алгоритъм на TikTok в действие, ByteDance сега ще трябва да мине през процедура за лицензиране, за да може да пренася софтуерен код от Китай до САЩ“, добави той.

Администрацията на Тръмп заплашваше, че ще забрани TikTok от средата на септември и нареди на ByteDance да продаде американските си активи, като претендира за рискове за националната сигурност. Правителството се безпокои, че данните на потребителите се предават на китайските власти. TikTok отрича, че представлява риск за сигурността, и съди, за да спре администрацията да въведе забраната.

Потенциалните купувачи на американските активи на TikTok включват Microsoft и Walmart и може би Oracle.

В събота китайската държавна медия Xinhua News Agency цитира правителствен и търговски съветник, който заяви, че ByteDance трябва да прецени дали трябва да спре преговорите за продажба на TikTok в САЩ.

„Както при всяка трансгранична транзакция, ние ще следваме приложимите закони, които в този случай включват тези на САЩ и Китай“, каза генералният съветник на ByteDance, Ерих Андерсен.

Новите ограничения на китайското правителство може да са „тактика за повишаване на оценката" на TikTok, каза анализаторът на RBC Capital Market Алекс Зукин. И все пак Зукин очаква обявяване на сделка „сравнително скоро".

Миналата седмица Wall Street Journal съобщи, че ByteDance иска $30 милиарда за американските си активи, но се сблъсква със съпротива от оферентите и че преговорите за сделката са „забавени".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: