Локдаунът броди из Европа

Локдаунът броди из Европа Снимка: dariknews.bg

Нови карантинни мерки въведоха в европейските страни към края на седмицата на фона на ръста на заболеваемост и броя на починалите от COVID-19. Успоредно с това властите разширяват мащабите на тестванията за коронавирус.

 

Гърция

Вчерашният петъчен ден се превърна в ден на задръствания в Гърция. Хората се втурнаха към хипермаркетите, магазините за дрехи, козметика и домакински стоки за последен път преди началото на новата общонационална карантина. Сега гърците могат да напускат домовете си само ако имат основателна причина - за купуване на храна или лекарства, пътуване до работа, спортни занимания или разходка с домашни животни.

 

Италия

В Италия все още предпочитат въвеждането на карантина на регионално ниво. От петък строгите ограничения са в сила в Калабрия: заедно с режима на изолация са затворени баровете, ресторантите и нехранителните магазини. Администрацията на региона нарича тези мерки неоправдани и обещава да поиска отмяната им чрез съда.

 

Франция

Страната е на първо място по отношение на заболеваемостта и общия брой на идентифицираните случаи на инфекция с коронавирус в ЕС. Повече от 60 хиляди са заразените на ден, а над 1 милион и 600 хиляди са заразени по време на пандемията. Седмица след началото на новата общонационална карантина на летищата в Париж организират незадължително тестване на заминаващите пътници за коронавирус - засега става дума само за услуга за тези пътници, които трябва да предоставят резултатите от теста в страната, за която пътуват.

 

Великобритания

В Обединеното кралство се провежда експеримент за масово тестване за коронавирус в мащабите на един цял град. Такъв проект стартира в петък (6 ноември) в Ливърпул. Планира се да се тестват всички местни жители и тези, които редовно идват в града, за да работят.

 

Полша

В Източна Европа най-високата заболеваемост и смъртност от коронавируса е регистрирана в Полша - повече от 27 хиляди заразени за денонощие. За нови пациенти с COVID-19 е открита временна болница, разположена на Националния стадион във Варшава. Предполага се, че тя може да приеме до хиляда болни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: