Принципът за върховенство на закона се затяга в ЕС

Принципът за върховенство на закона се затяга в ЕС Снимка: pixabay.com

Правилата за отпускане на евросредства срещу спазването му са почти готови

Механизмът, чрез който ЕС ще може да блокира трансфера на евросредства към страни-членки, които не спазват върховенството на закона е бил договорен между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

 

През юли тази година европейските лидери се споразумяха за бюджет в размер на 1.8 трилиона евро за възстановяване на европейските икономики от последствията на икономическата криза, предизвикана от коронавируса. 

 

За отпускането на тези средства бе нужно съгласието на европейските депутати, които настояваха да има връзка между отпускането на парите и спазването на върховенството на закона, което се изразява в демокрация, свобода на словото, спазване на основните човешки права, както и независимост на съдебната власт в страните-членки. 

Новосъздаденият механизъм ще позволи на Европейския съюз да спре отпускането на евросредства на всяка страна-членка, при съгласие от повечето от останалите страни в ЕС. 

 

Това значи, че държави като Полша и Унгария, които в последните години имаха противоречия с ЕС, могат да бъдат лишени от финансиране на европейско ниво, без да имат възможност да се противопоставят на това решение

 

Споразумението за прилагане на този нов начин на отпускане на пари от ЕС все още изисква крайното одобрение на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз. Тази процедура е само част от по-голямата картина на преговори относно договорения бюджет за възстановяване на европейските икономики.

 

Унгарският министър на правосъдието, Юдит Варга, заяви в пост във Фейсбук: „Неприемливо е, че по време на пандемия, в което Европейската икономика е изправена пред сериозни предизвикателства, Европейският парламент продължава със своето политическо и идеологическо изнудване срещу Унгария“.

 

Някои от експертите на Европейския съюз считат новата система за изключително постижение

Един от тях е Алберто Алемано, който е професор по Право на ЕС в Paris business school HEC. Той отбеляза, че механизмът за отпускане на евросредства все още трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета на Европейския съюз, както и че след влизането си в сила ще важи само за бъдещи нарушения на върховенството на закона. 

 

Новият механизъм няма да разглежда събития, случили се в миналото. Като се проследи, че някои от нарушенията, проявени в отминал етап,  доста често са повтарящи се, то Европейската комисия, която ще има правото и контрола върху задействането на процедурата, ще може да я използва във връзка с решаването на тези проблеми. Пример за такъв – нарушаването на независимостта на съдебната власт в Полша, както и в Унгария“, допълни професорът по Европейско право. 

 

Многократно е бил повдиган въпросът относно отношението на правителствата на Полша и Унгария към основните принципи на ЕС, сред които са свобода на медиите, независима съдебна власт и независимост на гражданското общество. Основните критики срещу двете страни са насочени към незачитането на тези основни европейски демократични постулати. Полша и Унгария, разбира се, отричат обвиненията. 

 

Новият механизъм за отпускане на евросредства все още не е достатъчно усъвършенстван, като покрива „само онези проблеми, които биха оказали сериозно влияние върху финансовата стабилност на европейския бюджет или върху финансовите интереси на общността“. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: