ЕС подготвя правни основания за конфискацията на замразените руски активи

ЕС подготвя правни основания за конфискацията на замразените руски активи Снимка: seattletimes.com

Лидерите на Европейския съюз събраха днес експерти, за да започнат работа по юридическите основания за конфискуване на замразените руски активи, с цел насочването им за възстановяване на Украйна, съобщи АР.

„Украйна се нуждае от бързо възстановяване точно сега, докато говорим, тъй като Русия се насочва към украинската електроенергия и друга инфраструктура”, каза на срещата председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и нарече последните руски атаки "терористични актове". 

Тя подчерта, че ЕС защитава върховенството на закона и трябва да го следва в действията си, което означава, че „Предстои много работа, за да създадем безупречни правни основания за конфискация на активи, което обаче не е толкова лесно от правна гледна точка.

Съгласно действащите закони, ЕС може да замразява активи на други държави, но не и да ги конфискува. Според Reuters, досега страните от ЕС са замразили около $ 24,5 милиарда от резервите на Централната банка на Русия и руски бизнес-активи на стойност € 17,4 милиарда. Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че 90% от тези активи са в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Люксембург.

Фон дер Лайен припомни, че според Световната банка, стойността на щетите за Украйна досега е € 350 милиарда. ЕС прие през юни кандидатурата за членство на нападнатата страна, което означава, че трябва „твърдо да включим усилията за възстановяване на Украйна като част от нейния път към блока”, заяви председателката на ЕК.

В световен мащаб, чрез санкциите са замразени около $ 350 милиарда руски активи, включително валутни резерви. Киев иска от западните страни прехвърлянето на тези средства за възстановяването на страната след войната. В частност, Украйна лобира за създаването на международен механизъм за събиране на компенсации от Русия на ниво ООН, каза ръководителят на украинското министерство на правосъдието Денис Малюска.

От своя страна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Запада, че е откраднал руските активи, чрез „абсолютно незаконни действия, противоречащи на международното право“.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц определи възстановяването на Украйна като „задача за поколения“, изискваща обединените усилия на цялата международна общност“ и предложи създаването на "нов план Маршал" за целта.

Според Володимир Зеленски, правителството на Украйна досега "не е получило нито цент" за възстановяването на училища, болници, транспорт, електроцентрали и друга инфраструктура. „Имаме нужда от реален, бърз и правно обоснован механизъм за насочването на замразените руски активи за компенсиране на загубите, причинени от войната с Русия“, каза украинският президент и поиска от западните страни финансова помощ в размер на $ 38 милиарда, за покриване на бюджетния дефицит през следващата година .

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: