ЕК представи доклад по новия механизъм за върховенството на закона

ЕК представи доклад по новия механизъм за върховенството на закона Снимка: pixabay.com

Освен въпросите, свързани с върховенството на закона, новият механизъм ще наблюдава и състоянието на медиите, съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на словото в държавите членки.

Европейската комисия представи докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки, предаде БНТ.

 

Новият инструмент на Брюксел заменя досегашните доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, които засягаха само България и Румъния.

 

Освен въпросите, свързани с върховенството на закона и отношенията между институциите, новият механизъм ще наблюдава и състоянието на медиите, съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на словото в държавите членки.

 

Докладите бяха представени от еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндърс и от зам.-председателя на Еврокомисията Вера Йоурова.

 

„Крайно време е да имаме инструмент, с който да откриваме проблемите, свързани с върховенството на закона, и да ги предотвратяваме. Докладът, който представяме днес, е нов инструмент, който ще ни помогне да го правим. Докладът е обективен и включва и положителните, и отрицателните елементи. И трябва да служи като основа за диалог между държавите членки. Докладите са изготвени в тясно сътрудничество с държавите членки", каза при представянето Вера Йоурова.

 

Докладът включва информация от всяка държава членка и обхваща както положителните, така и отрицателните събития в целия ЕС.

 

Той показва, че много държави членки имат високи стандарти в областта на върховенството на закона, но и че в ЕС съществуват сериозни предизвикателства в тази област. В него се отчитат също така съответните промени, произтичащи от извънредните мерки, предприети от държавите членки поради кризата с коронавируса.

 

Докладът обхваща четири основни стълба, силно свързани с върховенството на закона: националните правосъдни системи, уредбата за борба с корупцията, плурализма и свободата на медиите и други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване на властите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: