Осъдиха приходната агенция за изтичане на данни

Осъдиха приходната агенция за изтичане на данни Снимка: НАП

НАП ще трябва да плати 500 лева на ищеца, въпреки че заедно с прокуратурата настояваха за отхвърляне

Националната агенция по приходите (НАП) е осъдена окончателно да плати обезщетение за изтичането на лични данни от лятото на 2019 г. Делото е заведено от една от жертвите на теча, а разпореждането за плащане на 500 лв. е на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май 2021 г., съобщи sega.bg.

Казусът стига до Върховния съд, защото агенцията обжалва решение на долната инстанция от септември 2020 г. Тогава Административният съд в София град (АССГ) гледа иск по Закона за отговорността на държавата, свързан с Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR).

Жалбоподателят поиска 1000 лева обезщетение за вреди, настъпили от неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните си като гражданин. Съдът оценява вредите на 500 лева, като аргументите на първата инстанция са приети и от върховните съдии в състав Марина Михайлова (председател и докладчик), Здравка Шуменска и Донка Чакърова. Прокуратурата и НАП обаче твърдят, че искът трябва да бъде отхвърлен. 

Съдът приема, че всеки, който е претърпял материални или нематериални вреди в резултат на нарушение на регламента за личните данни, има право да получи обезщетение от администратора или обработващия данните.

По делото на първата инстанция Административният съд в София град предлага на НАП да бъде назначена експертиза и специалист по киберсигурност, които да отговорят на поставени от агенцията задачи, но агенцията отказва.

На 15 юли 2019 г. стана известно, че данните на над 6 милиона души са изтекли. По случая се активизира и прокуратурата, която започна разследване, което все още не е приключило. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: