БНТ предприема „нов подход към филмопроизводството“

БНТ предприема „нов подход към филмопроизводството“ Снимка: БНТ

Националната телевизия представи публично пред журналисти новите условия за финансиране на български филми от бюджета на обществената медия. Заделеният за целта ресурс е в размер на 4 663 680 лв. с ДДС за 2021/2022 г. 

На събитието в клуб „Перото" на НДК присъстваха генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, програмният директор Ивайло Огнянов, членът на УС на телевизията Антон Андонов, председателят на Обществения съвет на БНТ Борислав Велков и шефът на дирекция „Филмопроизводство” към националната телевизия Миладин Гергов. Събитието се излъчваше на живо в двата сайта на телевизията.

По думите на програмния директор, досегашните опити да се прави арт кино не са отговорили на изискванията на вътрешния и международния пазар. Затова на фокус в търсенията на родното филмопроизводство ще бъдат основно нуждите на пазара и на българската публика.  

Сумата за филмопроизводство не се изчислява върху общата субсидия, защото в нея има и други целеви бюджети, няма как от тях да се вземат пари за кино. Така че общата сума за кино е доста по-малка – малко над 6 млн. лв.", обяснява за „Площад Славейков" генералният директор на медията. Според Кошлуков производството на българска култура и български филми са особено важни. „За мен това е циментът, който сплотява нацията и изгражда идентичност", подчертава той.  

БНТ трябва да стане дом на българската култура. Всяка търговска телевизия може да прави филми с мутри и наркотрафиканти, само ние обаче можем да направим Елин Пелин и Йовков", убеден е Кошлуков.  

За догодина с бюджета на националната телевизия ще бъдат финансирани няколко проекта. Първата от обявените позиции е за семеен сериал, чиято цел ще е да събере семейството у дома. Бюджетът на продукцията за един сезон е 1 332 000 лв. Предвиждат се 12 серии по 54 минути. С бюджет от 400 000 лв. ще бъде финансиран и комедиен сериал, който предвижда 40 епизода по 27 минути.  

„Щом Би Би Си може да интерпретира Шерлок Холмс със смартфон, защо ние да не изпратим Бай Ганьо с мерцедес в Европа”, предложи Кошлуков, представяйки позицията „Телевизионен сериал” – 12 епизода по 54 минути, екранизация по класически или съвременни български литературни произведения, с общ финансов ресурс до 1 776 000 лв. без включен ДДС.  

С почти 25 000 лв. ще се финансира 27-минутен проект, който ще бъде дебют в документалното кино и ще бъде свързан с биографията на значими за нацията личности. Отворена е и позиция за режисьорски дебют за късометражен филм, който също трябва да е с дължина 27 минути. Бюджетът за него е не повече от 72 000 лв.  

280 000 лв. ще отдели БНТ за пълнометражен игрален филм с дължина 85 минути по класически или съвременен български роман. 

Обявените финансови средства за всяка една позиция са определени на база Норматив за максимални базисни параметри (Приложение №1) от Правилника за реда и условия за продуциране и копродуциране на филми в Българската национална телевизия. След класиране на проектите Бюджетната комисия по филмопроизводство ще определи окончателните разходи за реализацията им.  

Документи за кандидатстване по обявените позиции могат да се подават в БНТ от 16 ноември 2020-а до 30 януари 2021 г. включително. Заседанията на художествените съвети за игрално и документално кино ще бъдат до края на месец май 2021 г. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: