Срив в цените на петрола, заради пандемията

Срив в цените на петрола, заради пандемията Снимка: pikrepo.com

В понеделник, 2 ноември, цената на петрола достигна най-ниското си ниво за последните 5 месеца. Този срив е провокиран от въвеждането на серия органичения в световните икономики, поради нарастващите случаи на заразени с COVID-19

 

Държави като Франция, Германия и Обединеното кралство върнаха по-строгите мерки за борба с разпространенияето на коронавируса, каквито бяха налице по време на първия сблъсък със заразата през пролетта на тази година. 

 

Има опасения, че в следствие на тези ограничения на придвижване, икономическият разстеж в световен мащаб ще бъде допълнително възпрепятстван, а по този начин и търсенето на петрол ще спадне значително

 

В Азия, цената на суровия петрол, сорт Брент, спадна до $33.74 за барел, като такова ниво не бе виждано от месец май насам. Стойността на сорта Брент, който е международният бенчмарк за цената на петрола, се е сринала с 45 % от началото на настоящата година. 

 

Сривът в цените на петрола, провокиран от кризата с COVID-19, се отразява и на енергийни компании, като Шел и ВР. ВР има намерение да закрие около 10 хил. работни места, заради спада в търсенето на петролни продукти, докато в Шел предвиждат, че ситуацията ще доведе до освобождаването на 7 до 9 хил. служители.

 

Ситуацията не подминава и САЩ, където в понеделник цената на американския суров петрол отбелязва спад със 7% до $33.64 за барел.

Очаквания за оспорвани президентски избори в страната през тази седмица, както и липсата на продължителен фискален стимул в Съединените щати, доведоха до мрачна икономичеса перспектива. 

 

"Както и да погледнете ситуацията, случващото се в САЩ през тази седмица ще бъде от огромно значение както за пазарите в Америка, така и за глобалния пазар като цяло".

"Очевидно е наличието на огромно ниво на несигурност около световните пазари и тяхната стабилност, а всичко това е в контекста на усложняващата се хаотична обстановка, провокирана от COVID-19 в САЩ, Европа и навсякъде по света", заяви Саймън Болард, главен икономист във First Abu Dhabi Bank.

 

Междувременно, Китай си остава най-перспективният пазар за икономически растеж през настоящата година. Най-големият световен вносител на суров петрол заяви в понеделник, че ще увеличи квотата си за внос с 20% за недържавни компании

 

Тази стъпка бе направена, заради най-високия темп на развитие в производствения сектор на страната за последното десетилетие, който бе отбелязан през октомври. Това повиши вътрешното потребление на суров петрол. Такива са данните според частно проучване на Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Managers' Index (PMI).

 

През октомври Китай продължи своето икономическо възстановяване от коронакризата, като отчете стабилен икономически растеж за третото тримесечие на настоящата година, според официалните данни на азиатската държава. 

 

Втората по големина икономика в света отчете икономически растеж в размер на 4.9 % за периода юли-септември 2020-та в сравнение със същото тримесечие на 2019-та година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: