Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.10.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 31.10.2020 г. Снимка: pixabay

Във Великобритания обмислят ново затваряне.
Словакия днес започва скрининг на цялото си население за коронавирус с бързи антигенни тестове, което би било първото глобално тестване на цяла нация.

Участието в тестването не е задължително, но всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба.


Очаква се премиерът на Великобритания Борис Джонсън да проведе пресконференция в понеделник, за да обяви въвеждането на нови мерки, при които всичко ще бъде затворено, с изключение на хранителните магазини и „образователния сектор".

В Португалия, за да се попречи да се организират партита за Хелоуин и събирането на големи групи за Деня на вси светии, е забранено пътуването между общините от 30 октомври до 3 ноември. На главните магистрали са инсталирани контролно-пропускателни пунктове; гражданите трябва да имат основателна причина да пътуват. От 28 октомври страната въведе задължително носене на маски на открито за 70 дни.

В Италия протестите на представители на развлекателната и културната индустрия не спират. Една от тези демонстрации се проведе в Рим. Участници са възмутени, че всички театри на Апенините са затворени до 24 ноември. Баровете, кафенетата и ресторантите продължават да приемат посетители, но само до 18,00 ч. Собствениците губят огромни суми.

Нови ограничения очакват германските граждани от понеделник. От 2 ноември и поне за месец ще спрат да работят фитнес клубове, басейни, ателиета за красота и масаж. Ресторанти и кафенета ще се затворят. За разлика от пролетната карантина, детските градини и училищата, както и фризьорите и магазините, ще бъдат отворени, но при спазване на правилата за хигиена и социална дистанция.


В Чешката република, в която вече има строги ограничения, правителството удължи извънредния режим до 20 ноември. Търговията на дребно е забранена в неделя. Дейностите на повечето предприятия, предоставящи услуги на населението, са преустановени. От сряда до 3 ноември беше въведена забрана за свободно движение на граждани от 21,00 до 05,00 часа.


Беларус ограничава влизането на чужденци от 1 ноември.


Жителите на Московска област на възраст над 65 години и гражданите с редица хронични заболявания от 2 ноември ще трябва да спазват режима на самоизолация, заяви губернаторът на областта Андрей Воробьов.


А бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че пандемията от коронавирус вече „приключва“.
 
 

У нас:

Рязкото повишаване на броя заразени с коронавирус у нас продължава. За последното денонощие са регистрирани 2891 нови случая, което е с 202 души повече от вчера. Общо направените PCR тестове през изминалите 24 часа са 12 634, което прави 22,9 процента от тестваните.

Към момента едно училище у нас е в готовност да осъществява дистанционно обучение или електронно обучение от разстояние за ученици от други училища - 18-о СУ „У. Гладстоун" в столицата.


Най-засегнатите сектори у нас от COVID-19 са туризъм, транспорт, ресторантьорство и култура“, заяви по bTV председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, като допълни, че икономиката ни няма да издържи второ затваряне.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: