Приходите на най-големите търговци на дребно растат в пандемията

Приходите на най-големите търговци на дребно растат в пандемията Снимка: unsplash

Приходите, генерирани от Топ 250 продавачи на дребно в света за 2019 г., възлизат на 4,85 трилиона долара

Най-добрите 250 глобални търговци на дребно генерираха приходи от 4,85 трилиона щатски долара през фискалната 2019 г. и отчетоха ръст от 4,4%. Това става ясно от новия доклад на Делойт „Глобалните сили в продажбите на дребно 2021“ (Global Powers of Retailing 2021).

Делът на прихода на 10-те най-добри търговци на дребно в световен мащаб отново се увеличава спрямо общия приход на 250-те ритейл компании, като достига до 32,7%, в сравнение с 32,2% през предходната година, което означава, че процесът на окрупняване в сектора се засилва. Списъкът с Топ 10 продължава да бъде доминиран от американски компании, като седем от десетте компании са базирани в САЩ, a другите три - в Европа.

Минималният приход, който трябва да има една компания, за да влезе в Топ 250 класацията, е 4 милиарда долара, в сравнение с 3,9 млрд. през предходната година, а средният размер на компания нараства до 19,4 млрд.

С най-голям брой компании (135) в Топ 250 е секторът на бързооборотните стоки (FMCG), който генерира 66% от приходите от търговия на дребно за 2019 г. Търговците на дребно в този сектор имат най-голяма средна доходност (23,7 млрд. долара), но това е и секторът с най-нисък марж на нетната печалба (2%).

Европа има най-голям брой търговци на дребно в Топ 250 - 87 компании. Търговците на дребно в Северна Америка от своя страна допринасят с почти половината от общите приходи в класацията през финансовата 2019 г. и имат най-голям среден приход от продажби на дребно - 28,6 млрд. долара, което е много по-високо от средния приход за всички компании, попадащи в Топ 250 - 19,4 млрд.

Заради пандемията от COVID-19 се наблюдава ръст на онлайн продажбите в световен мащаб. Що се отнася до Европа, докладът на Делойт посочва, че в Обединеното кралство делът на онлайн продажбите на дребно скача до 35,2% през януари 2021 г. спрямо 19,5% през януари 2020 г., а в Германия търговията на хранителни стоки по интернет нараства с почти 90%.

„Електронната търговия и търговците на дребно стимулират ръста на приходите на дребно, пет от десетте най-бързо развиващи се търговци на дребно са онлайн търговци" - казва Силвия Пенева, управляващ съдружник в Делойт България. 

„Промените в поведението на потребителите по време на пандемията, като увеличаването на онлайн активността и намалените разходи за продукти, които не са от първа необходимост за домакинствата, променят значително традиционните вериги на доставки. Занапред икономическата активност и потребителското търсене ще се възстановят, но това как и къде хората пазаруват, може да не се върне към предпандемичните модели, което означава, че много търговци на дребно могат да бъдат изправени пред риск от значителна и трайна загуба на бизнес“, допълва още тя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: