Търговците на дребно: Финансова подкрепа на държавата е необходима сега

Търговците на дребно: Финансова подкрепа на държавата е необходима сега Снимка: pizabay,com

Българската ритейл асоциация поиска от правителството бързо изплащане на предвидените помощи, ваксинация като на първа линия и допълнителна финансова подкрепа

Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, в този момент. В противен случай от данъкоплатци ще се превърнем в безработни. Това заявяват от Българската ритейл асоциация (БРА), която обединява над 100 представители на търговията на дребно у нас, по повод взетото решение за 10-дневен локдаун. БРА изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки:

  • Затворените бизнеси настояват за „бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно“. Финансовата подкрепа по одобрени програми, например за подпомагане на малки и средни предприятия с 10% от оборота, не е достигнала все още до преобладаващата част от засегнатите от предишните две затваряния търговци.
  • БРА посочва, че служителите в магазините са също „на първа линия“, и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет.
  • Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. Финансова подкрепа от държавата е необходима сега, за да може търговците на дребно да продължат да осигуряват работни места.

Само през последните 3 месеца членовете на Българската ритейл асоциация са загубили стотици милиони левове. Магазините и моловете са вложили в дезинфекция, предпазни средства, филтри и UV лампи, наемане на допълнителен персонал за хигиенизиране, постоянно наблюдение и др. няколко десетки милиона лева. Макар търговските центрове стриктно да спазват мерките, посещението и пазаруването там след отварянето им в началото на февруари тази година е намаляло над 2 пъти. „Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще“, твърдят от БРА. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: