Поправки в условията за получаване на българско гражданство чрез инвестиции

Поправки в условията за получаване на българско гражданство чрез инвестиции Снимка: www.money.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българското гражданство, свързани с възможността за получаване на гражданство чрез инвестиции.

Cпopeд нoв индeĸc Япoния e cтpaнaтa c нaй-мoщeн пacпopт в cвeтa, пишe Тhе Іndереndеnt. Бългapия e нa 18-o мяcтo зaeднo c Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa, ĸaтo и двeтe  държави пpeдocтaвят дocтъп дo 171 дecтинaции. Kлacaциятa e cъcтaвeнa oт ĸoмпaниятa зa плaниpaнe нa пpeбивaвaнe и гpaждaнcтвo Неnlеу & Раrtnеrѕ.

Със законопроекта се предлага ново основание за натурализация чрез директни инвестиции и материални активи на стойност най-малко 1 млн. лева и кумулативно разкриване на минимум 20 нови работни места.

Законопроектът цели да се прецизират условията за получаване на инвестиционно гражданство.

Отпада възможността за придобиване на българско гражданство чрез вложение в държавни ценни книжа, сключване на договор за доверително управление с лицензирана кредитна институция или инвестиция до два милиона лева.

По време на обсъждането беше отчетено, че останалите 5 страни, обект на мониторинг и критични бележки от ЕК, не са забранили инвестиционното гражданство, но са променили реда, по който се получава. Временната комисия за българското гражданство също приема този подход. Тя се ръководи от принципа да не се отказваме от този международно утвърден механизъм за получаване на гражданство, но да се прецизират максимално условията, при които се получава инвестиционно гражданство, така че да бъдат избегнати критиките на ЕС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: