Защо поколение Z ще бъде ударено най-силно от финансовия спад, причинен от коронавируса

Защо поколение Z ще бъде ударено най-силно от финансовия спад, причинен от коронавируса Снимка: Photo by John Schnobrich on Unsplash


Поколение Z съставлява хората, родени след 1997 г., както е дефинирано от изследователския център Pew. Най-възрастните представители на групата вече завършват на пазара на труда, който е опустошен от глобалната пандемия. Това поставя големи рискове за тях.

Като заболяване коронавирусът непропорционално повлиява на възрастните хора. Но поколение Z, поне в краткосрочен план, трябва да понесе тежестта на произтичащия от финансовата криза хаос.

Работниците на тази кохорта са по-склонни от по-възрастните поколения да работят в индустрии, затворени от ограничения за социално дистанциране, според изследователския център Pew и Фондацията за резолюция.

Бъдещите перспективи на поколение Z също изглеждат мрачни. Анализът на Фондацията за резолюция предполага, че съкращенията, свързани с пандемията, биха могли да повлияят на заплащането и перспективите за работа на младите хора в дългосрочен план.

Светът все още е в ранните етапи на най-тежката икономическа криза след 30-те години на миналия век, като мерките за блокиране, социалното дистанциране и загубената продукция предизвикват глобална рецесия. В Обединеното кралство икономиката може да се свие с 14% тази година, а безработицата се очаква да достигне 9%.

Въздействието на безработицата в рецесия е особено тежко за онези, които току-що са напуснали училище. По-малко работни места и стажове са на разположение на по-младите хора, които търсят работа, особено в сектори като хотелиерство, пътуване и търговия на дребно, които осигуряват голям брой места на входно ниво и са били силно засегнати от въздействието на пандемията и усилията за нейното овладяване.

В Обединеното кралство се прогнозира, че нивото на безработица за 18-24-годишните ще достигне 27% тази година спрямо 10,5% през 2019 г., сочи анализ на британската Фондацията Резолюция (която цели да подобри качеството на живот на хората). Това означава, че допълнителни 640 000 души във възрастовата група вероятно ще останат без работа.


Младите - „изгорени" от кризата


Кризата може да остави трайни белези. Благодарение на скока на безработицата във Великобритания, днес завършилите са с 13% по-малко вероятно да бъдат наети след три години в сравнение със сценарий без пандемията.

Лицата със средно ниво на квалификация е с 27% по-малко вероятно да бъдат наети след три години, докато числата се покачват до 37% за възрастни с по-ниска квалификация, които днес напускат образование, според прогнозите на доклада.

Спирането предизвика скок на безработицата и в САЩ, като през април икономиката на окръга загуби 20,5 милиона работни места, което е най-големият спад откакто правителството започва да проследява данните през 1939 г.

Според Бюрото по трудова статистика равнището на безработица през април рязко се е повишило сред всички основни работни групи. Нивото на безработица за тийнейджъри на възраст 16-19 години е най-високото от всички групи, 31,9%.

„Първоначално съкращенията бяха концентрирани в определен набор от индустрии, които силно засегнаха възрастовата група от 16-24 години", каза Фрай пред CNN. „Тази първоначална безработица беше много концентрирана върху... поколение Z. [Те] бяха засегнати зле."

Тези, които в момента са най-застрашени от съкращения, работят в търговията на дребно, ресторантите, хотелите и детските заведения - сектори, които са най-засегнати от ограниченията за социално дистанциране. Като цяло по-младите работници съставляват 24% от заетите в индустриите с висок риск от закриване в пандемията, според изследователския център Pew.

Въпреки ранните данни, Фрай каза, че поколение Z имат някаква причина да бъдат оптимисти. Той каза, че по-младата група има време да се възстанови от въздействието на вируса, особено в сравнение с поколението на хилядолетието.

„Що се отнася до изграждането на богатство, човек е способен да се справи по-добре с криза, ако има още години да се приспособи", каза Фрай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: