Кьовеши предупреди за ръст на финансовите измами покрай мащабните коронахарчове на ЕС

Кьовеши предупреди за ръст на финансовите измами покрай мащабните коронахарчове на ЕС Снимка: Терминал 3

Европейският главен прокурор призова за строг контрол при обществените поръчки.
Обещанията за огромни финансови помощи към държавите, засегнати от коронавируса, и заниженият контрол върху еврофондовете вероятно ще доведат до увеличаване на измамите и корупцията. За това предупреди главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши в интервю пред агенция „Ройтерс".

Докато детайлите на пакета от стимули на ЕС в борбата с коронавируса все още се уточняват, евролидерите се очаква да одобрят финансиране от 2 трилиона евро през следващите седмици, осигурено от бюджета на Съюза. Предстои да се реши дали тези пари ще бъдат отпускани като заеми или грантове, какво трябва да направят регионите, за да отговарят на изискванията за достъп до тях, и как използването им ще бъдат проследявано. И всичко това да бъде в съответствие с желанието на реципиентите за по-голяма гъвкавост, така че плащанията да се осъществяват по-бързо.

За Лаура Кьовеши, ръководител на новосъздадената европейска прокуратура, това води до риск от голямо увеличаване на измамите и корупцията.

„Има много причини да се вярва, че нашата юрисдикция ще се увеличи - заяви Кьовеши пред осведомителната агенция. - Колкото повече фондове има и колкото по-голяма е гъвкавостта при използването им, толкова повече очаквам да имаме работа за вършене."

За 46-годишната румънска прокурорка вече има признаци, че ситуацията с COVID-19 води след себе си непрозрачни практики, като например възлагане на договори за обществени поръчки без провеждане на открити процедури или използването на фалшиви документи за закупуване на медицинско оборудване и лекарства при изкуствено завишени цени.

„Директното възлагане е много лесна за прилагане практика, защото ако някой иска да възложи договор за обществена поръчка без провеждане на открита процедура, то е много лесно да подпише такъв с компания, към която има специален интерес или пък е свързана с роднини или приятели”, заяви Кьовеши, подчертавайки, че този феномен е разпространен не само в държавите с високи нива на организирана престъпност и корупция, но и сред всички 27 членки на Съюза.

Най-голямата ѝ грижа за справяне с проблема в момента, обаче, е липсата на достатъчен бюджет за повереното ѝ ведомство, което се очаква да заработи в Люксембург през месец ноември тази година. Той в момента стига за назначаването едва на 32-ма прокурори, което е абсурдно малък брой за разследване на всички злоупотреби в ЕС, възлизащи на около 64 милиарда евро годишно. Кьовеши не назова точна бройка на необходимите прокурори, но намекна, че става въпрос за „стотици”.

„Организираните престъпни групи са особено силни в планирането и използването на всяка възможност в индустриален мащаб”, заяви още европейският главен прокурор, изразявайки загрижеността си по отношение използването на настоящата пандемична обстановка от криминални кръгове с достъп до обществен ресурс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: