12 иновации в медицината

12 иновации в медицината Снимка: Pixabay

Очаква се близо 70% ръст в броя на лекарствени продукти за персонализирана медицина през следващите 5 години.


Доставка с дрон на медицински продукти. UPS Flight Forward осъществявава независими доставки с дрон на критични медицински образци, вкл. кръв и тъкани, между 20 болници в САЩ. „Очакваме един ден UPS Flight Forward да бъде значима част от нашата компания“, казва Дейвид Абни, CEO на UPS за услугите, които ще доставят урина, кръв, тъкани и необходими лекарства и кръв за преливане.

Най-голямата банка данни Big Data. Фирмата Big Data Evidation разработи уред, който обработва данните на 3 млн. доброволци, които предоставят трилиони единици данни. Кооперирането с производители на лекарства като Sanofi and Eli Lilly доведе до открития с много широк диапазон.

Стволови клетки за лечение на диабет. Стволовите клетки се използват за получаване на бета-клетки, които произвеждат инсулин. Компанията Vertex Pharmaceuticals изкупува нововъведението от откривателя му Дъг Мелтън за 950 млн. долара. Компанията изобретява малък уред за имплантиране, който съдържа милиони заместващи бета-клетки, които пропускат глюкоза и инсулин, без да бъдат възпрепятствани от имунната система на индивида.

Разнообразна глобална биобанка. Новооткритият 54-ти ген, който носи името си от 54-те страни на африканския континент, е подложен на изследвания с помощта на доброволци от „Черния" континент и ще позволи на разработващите лекарства компании по света да прилагат откритите лекарства и в цяла Африка.

Разрушителен подход при изследванията на рака. Целта е да бъдат отстранени всички пречки в прилагането на иновации при провеждането на традиционните изследвания. Това ще даде възможност всички клинични изследвания да бъдат прилагани след седмици, а не след години, и при това на достъпни цени. „Следим нововъведенията на нашите научни работници и влагаме парите си, за да бъдат те комерсиализирани“, казва Шон Паркър, основател на Института по ракова имунотерапия в САЩ. До момента институтът е подкрепил 2000 проекта за иновации.

Гривна, която може да чете мислите. Мъж, който носи гривна във формата на часовник, наблюдава движенията на динозавър на екрана на компютър пред него. Ръцете на човека са неподвижни, но той контролира движението на динозавъра с мозъка си. „Искам машините да правят това, което искаме, и да не сме роби на машините“, казва Томас Риърдън, СЕО и съосновател на CTRL-Labs, производител на уреда. Технологията ще открие нови възможности за рехабилитация и достъп на пациенти, прекарали инсулт или ампутация, както и на тези, болни от паркинсонова болест, множествена склероза и други дегенеративни заболявания.

Ултразвук в джоба. Четири милиона хора по света нямат достъп до имиджова диагностика, но могат да се възползват от ръчния ултразвуков уред Butterfly iQ. Джонатан Ротберг е откривателят, който пренася ултразвуковата технология върху чип и така вместо машина за 100 000 долара, разпложена в болница, предлага джаджа за 2000 долара, която може да се носи навсякъде и която се свързва с iPhone app.

Изкуствен интелект, който диагностицира рака. След изпробване върху 45 000 пациенти, алгоритъмът на Гугъл открива 5% повече случаи и 11% по-малко грешно диагностицирани позитивни пациенти от резултатите, постигнати от рентгенолозите.

Изкуствен интелект чете всички доклади. Всяка година се публикуват над 2 млн. научни доклади. Със специален алгоритъм, създаден от BenevolentAI, тези доклади могат да бъдат прегледани. Освен това могат да бъдат обработени клинични изследвания и биометрични измервания и така да бъдат подобрени резултатите от изследванията на гени, лекарства и болести.

Walmart-ификационен център. Walmart Health Center e здравен мол, където всеки посетител може да получи първа помощ, тестове за зрение, преглед на зъбите и кореновите канали, лабораторни изследвания, рентгенови изследвания, ЕКГ, консултации и дори фитнес и консултации за подходяща диета.

3D дигитално сърце. HeartFlow е програма, предназначена до помогне на пациентите със сърдечносъдови заболявания да избегнат инвазивни диагностични процедури и да бъде подобрен изходът от прилаганото лечение. Компанията произвежда 3D модели, които могат да бъдат завъртани, изображенията да бъдат увеличавани, така че лекарите да получат разнообразен достъп върху екрана. В някои случаи могат да се предотвратят инвазивните процедури изцяло.

Възстановяване във виртуална среда. Immersive Rehab, с основател и СЕО Изабел ван де Кеер, има за цел да промени неврологичното възстановяване, като използва виртуалната реалност. Като увеличава диапазона и обхвата на упражненията, тя използва възможностите, които виртуалната реалност предоставя, за да бъдат обхванати пластичността на мозъка и да бъдат възстановени нервните пътища, както и подобрява монотонното и изтощително възстановяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: