Глобален пазар за строителство на мостове

Глобален пазар за строителство на мостове

Анализ на пазара за строителство на мостове до 2027 г.


Размерът на глобалния пазар за строителство на мостове се оценява на 908,0 милиарда долара през 2019 г. и се очаква да достигне 1212,6 милиарда долара до 2027 г., при комбиниран годишен темп от 4,6% от 2020 до 2027 г. Мостът е суперструктура, която се простира хоризонтално между опори. Основната му функция е да понася вертикални товари. Той осигурява път над препятствия, без да затваря пътя под себе си. Тези препятствия включват долини, реки, железопътни линия или пътища. Дизайнът на моста зависи от типа мост, който се изгражда. Това е огромен проект, който изисква умения, свързани с инженерните дисциплини. Тези инженерни дисциплини включват граждански, механични, геологични, електрически и компютърни науки. Следователно всички инженерни дисциплини трябва да работят заедно за успеха на проекта. По-голямата част от финансирането на проекти за строителство на мостове идва от държавни източници, а производителността може да бъде обвързана с държавните разходи. Например правителството на Индия през 2019-2020 г. е отпуснало 63,20 милиарда щатски долара за инфраструктурния сектор. Мостовете се използват главно за транспорт.

Увеличаването на броя на превозните средства на пътя води до трафик, което от своя страна увеличава търсенето на мостове. Според Световния икономически форум броят на автомобилите се очаква да достигне два милиарда в световен мащаб до 2040 г. Очаква се глобалният пазар за строителство на мостове да регистрира силен растеж поради увеличаване на инвестициите, правителствени инициативи и икономически растеж в развиващите се и развити икономики. Инициативата Global Infrastructure Hub, инициирана от G20, работи с частния и публичния сектор в световен мащаб, за да подобри потока и качеството на инфраструктурните проекти. В същото време се очаква бърза урбанизация и подобрения в технологиите, като геосинтетична подсилена почва - интегрирана мостова система (GRS - IBS), да стимулират растежа на пазара. Тези усъвършенствани технологии имат за цел да намалят времето и разходите, свързани с мостовото строителство, и стимулират растежа на пазара на мостово строителство.

Екологичните правила и разпоредби, разработени от UNEP, недостатъчните средства, сложното натоварване, сложната структурна геометрия и липсата на качествени суровини като пясък са някои от факторите, които ограничават растежа на пазара. Висящите мостове сега се изграждат в морето поради липса на земя; това от своя страна се очаква да стимулира растежа на пазара на мостово строителство. Автоматизацията в строителството на мостове допълнително стимулира растежа на пазара през прогнозния период. Освен това увеличаването на употребата на сглобяеми или предварително напрегнати бетонни панели за по-бързо изграждане на мостове също се очаква да стимулира растежа на пазара.

Разходите за развитие на инфраструктурата, като подобряване на пътища, мостове и други, са се увеличили. Както се посочва от Глобалната инфраструктурна перспектива, до 2040 г. населението в световен мащаб се очаква да нарасне с приблизително два милиарда, като градското население ще нарасне с 46%, предизвиквайки огромно търсене на инфраструктурна подкрепа. Такъв фактор движи растежа на пазара.

Очаква се увеличаването на урбанизацията да стимулира разширяването на железопътните мрежи по целия свят, което от своя страна ще увеличи растежа на пазара. В допълнение търсенето на железопътни мостове, благодарение на индустриализацията и развитието на транспорта, високата имиграция, новите изобретения и големите инвестиции, главно в Азиатско-Тихоокеанския регион, стимулира растежа на пазара. Например през декември 2018 г. правителството на Индия построи моста Богибеел, най-дългия железопътен мост над река Брахмапутра в щата Асам. Мостът включва две широколентови железопътни линии, които предлагат връзка между Асам и Аруначал Прадеш.

Нестабилните икономически условия в Латинска Америка обаче могат да възпрепятстват растежа на пазара. Освен това увеличаването на фокуса върху публично-частните партньорства за развитие на транспортната инфраструктура предлага доходоносни възможности за растеж за пазара на мостови конструкции през прогнозния период.

Глобалният пазар за мостово строителство е класифициран по вид, материал, приложение и регион. По вид глобалният пазар е категоризиран на гребен мост, фермен мост, арков мост, висящ мост, мост с кабел и други. По материал пазарът е разделен на стомана, бетон и композитни материали. Въз основа на приложението, строителството на мостове на пазара е разделено на пътни и магистрални и железопътни линии.

Региони

По региони пазарът на строителство на мостове се анализира в Северна Америка, Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион и Латинска Америка. Очаква се Азиатско-Тихоокеанският регион да доминира в глобалния пазарен дял на мостовото строителство през прогнозния период поради растежа на урбанизацията и увеличаването на инфраструктурните инвестиции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: