Детските надбавки в Бюджет 2021 еднакви само за една година

Детските надбавки в Бюджет 2021 еднакви само за една година Снимка: pixabay.com


Бюджет 2020 забрави децата за следващата година. Така коментират експерти промените в основния финансов закон относно начисляването на детските надбавки. 

В него се предвижда парите да се дават на всички деца до определена възраст, а не само на семействата с ниски доходи, както е сега. Това обаче важи само за догодина. След края й се връща сегашното положение, въпреки уверенията на социалния министър Деница Сачева, че този начин на разпределение е по-справедлив и законът ще направи детските надбавки универсални. 

Друг е въпросът дали такава уравниловка е разумна при все по-отчетливото поляризиране на българскито общество по отношение на доходите.

Всъщност подоходният критерий отпада само за еднократната помощ за първокласници и осмокласници, която от 2021 г. се увеличава от 250 на 300 лв. 

Размерът на детските остава без промяна - за семейство с едно дете е 40 лв., за две деца - 90 лв., за три - 135 лв., за четири - 145 лв. За всяко следващо дете в семейство помощта расте с 20 лв. 

Няма промяна и в помощите за деца с увреждания - максималната остава 930 лв., колкото бе направена по нареждане на премиера Бойко Борисов през 2016 г. Това е размерът на помощта за децата с 90 и над 90% увреждания, а за тези от 50 до 70% е 350 лв.

Ако се раздават детски добавки за всички, държавата ще се затрудни да осигури пари и за 2022 г., обясни пред БТВ бившият финансов министър проф. Петър Чобанов. Трудно се отменят обаче вече дадени социални придобивки, защото следват протести, каза още финансистът. 

„С Бюджет 2021 се залагат бомби за следващите управления", обобщи Чобанов.

Бюджет 2021 е бюджет на хаотичните разхищения и няма нищо общо с коронавируса. Това категорично мнение е на друг бивш министър и вицепремиер – Николай Василев.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: