Офис пазарът в София е в криза

Офис пазарът в София е в криза Снимка: Pixabay

Нетното усвояване на офис площи за първи път е отрицателно, а делът на свободните площи е 10,8%, отчитат от консултантската компания MBL.

През третото тримесечие на 2020 г. в столицата са въведени в експлоатация 8000 кв. м нови офис площи. Нетното усвояване (разликата между реално наетите площи през текущия период спрямо предходния) е минус 15 000 кв. м.

Спадът спрямо третото тримесечие на 2019 г. е с 45 000 кв. м. В резултат на това към края на деветмесечието на 2020 г. делът на свободните офис площи в София вече е двуцифрен – 10,8%, а очакванията на консултантите от MBL е тази тенденция да продължи да нараства.

При сегашните обстоятелства значителна част от наемателите желаят да получат отстъпки от наемодателите или да намалят площите, които заемат“, обясняват от MBL. 
По техни наблюдения през изминалото тримесечие са били отдадени под наем 14 500 кв. м офис площи при 15 000 кв. м през второто тримесечие на 2020 г.
Прогнозата е, че наетите офис площи през цялата 2020 г. ще бъдат под 60% от постигнатото през 2019 г. и това ще бъде най-слабото търсене от финансовата криза насам.
Общо към края на третото тримесечие на 2020 г. офис площите в модерни офис сгради в София възлизат на 2184 млн. кв. м. В строеж са още 376 000 кв. м офис площи, като само за 16% от тях има сключени предварителни договори за наем.
На пазара се предлагат и над 560 000 кв. м офис площи в съществуващи сгради и в сгради в строеж.

От Агенцията отчитат, че е налице тенденция наемателите, които са въвели политика за работа от вкъщи и/или отчитат спад в бизнеса си, да преотдават вече наети офис площи.

„Следователно на този етап не очакваме да стартира строителство на нови офис проекти преди ситуацията с COVID-19 да се подобри“, посочват от Агенцията.

На фона на силно намаляващия интерес средните наемни нива остават без промяна: при офисите клас А офертните нива на наемите варират от 12 до 14 евро на кв. м; при офисите клас Б наемите варират между 8 и 11 евро на кв. м.
Прогнозата на анализаторите е за силен натиск върху наемните нива и увеличаване на свободните площи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: